Liquidatie Daan Hoefs: vader en zoon opgepakt

De politie heeft maandag in Grave een tweede verdachte aangehouden in de zaak van de liquidatie van Daan Hoefs in Schijndel op 25 april 2018. De 63-jarige man uit Schijndel is de vader van de 29-jarige Mark van S. die twee dagen na de schietpartij werd aangehouden.

Hij wordt ervan verdacht dat hij zijn zoon heeft geholpen. In de loop van het onderzoek kwam de vader van de eerder aangehouden Mark van S. als verdachte in beeld, zo laat de politie dinsdag weten aan Omroep Brabant. Hij zou een rol hebben gespeeld in de aanloop naar de schietpartij. Wat deze rol precies is, maakt de politie niet bekend. 

Medeplichtigheid

Het gaat volgens een woordvoerder ‘verder dan betrokkenheid in de voorbereiding’. ‘Denk bijvoorbeeld aan medeplichtigheid en uitlokking’, aldus de woordvoerder. Het huis van de tweede verdachte is maandag door de politie doorzocht. Of daarbij het wapen werd gevonden waarmee zijn zoon zou hebben geschoten, wil de politie niet zeggen. De vader zit nog vast voor verder onderzoek.

Gechanteerd en bedreigd

Erpenaar Daan Hoefs werd op 25 april 2018 doodgeschoten op de kruising van de Renate Rubinsteinstraat en de Aagje Dekenstraat in Schijndel. Tijdens een eerste zitting in de rechtbank werd duidelijk dat Mark van S. werd gechanteerd en bedreigd door Hoefs. Omdat hij geen andere uitweg meer zag, kocht Van S. een vuurwapen. Op de zitting werd ook duidelijk dat het betreffende wapen nog steeds zoek is. De verdachte wilde daar niks over zeggen.

‘Psychische overmacht’

De advocaat van Mark van S. maakte tijdens de rechtszaak duidelijk dat hij zich gaat beroepen op ‘psychische overmacht’.  Van S. werd door Hoefs en zijn vrienden afgeperst en kreeg daarbij enkele malen een pistool op zijn hoofd gezet en een mes tegen zijn keel. Nadat Hoefs op 25 april opnieuw bij hem aan de deur was geweest voor geld, reed Van S. hem achterna en schoot hij hem – in diens auto – met drie kogels dood.

Eerder veroordeeld

Daan Hoefs was een bekende van de politie die niet schroomde om geweld te gebruiken. Hij werd veroordeeld tot 8 maanden cel voor openlijke geweldpleging in de zaak van de op 10 mei 2015 doodgestoken Joeri Edelijn uit Oss. Hoefs nam op de Markt in Uden onder invloed van drank en drugs deel aan een vechtpartij waarbij hij Edelijn meerdere malen sloeg. Hoofdverdachte Thomas van der V. stak het slachtoffer vervolgens dood. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar cel.

Amfetamine

Vijf dagen na het incident vervoerde Daan Hoefs – die geen vaste woon- of verblijfplaats had – een grote hoeveelheid amfetamine. Ook daarvoor werd hij veroordeeld. De rechtbank rekende het hem destijds extra aan dat hij ‘eerder voor gewelds- en drugsdelicten werd veroordeeld’. ‘En dat hij kennelijk niet of onvoldoende bereid was zijn crimineel gedrag te veranderen.’