‘Liquidatie in Huizen was waarschuwing’

De liquidatie van Spyshop-medewerker Ronald Bakker uit Huizen was mogelijk een waarschuwing van criminelen om niet met de politie te praten. Bakker zou informatie uit de administratie van de winkel hebben verstrekt aan de recherche. Dat schrijft de Telegraaf vandaag in zijn papieren editie.

Ronald Bakker had een leidinggevende functie bij een keten van spyshops waar telecom-, afluisterapparatuur en onder meer zenders worden verkocht. Hij werd afgelopen najaar in zijn woonplaats Huizen geliquideerd door een motorrijder. Zijn dochtertje was getuige van de liquidatie.

Trackers

Kort voor de moord hadden rechercheurs van de Landelijke Recherche een bezoek gebracht aan de spyshop. Ze wilden informatie over Ayyoub Y. en Levi B., die eerder bij de winkel in Nieuwegein een set ’trackers’ hadden gekocht. Die werden volgens Justitie gebruikt om mensen te volgen die geliquideerd zouden moeten worden. De recherche nam de verkoop administratie mee, waarop de trackers stonden. De politie denkt dat Bakker mogelijk is vermoord omdat hij met de recherche heeft meegewerkt en dat zijn liquidatie een waarschuwing was aan andere mensen en bedrijven die de groep criminelen heeft voorzien van spullen.

Waarschuwingen

In juni vorig jaar werd één van de trackers die in de spyshop van Bakker was gekocht ook daadwerkelijk gebruikt. De verdachten haalden bovendien tassen met wapens op (foto rechts). De man onder wiens auto de volgzender werd geplakt werd door de politie benaderd. Het bleek een bekende crimineel te zijn die bij ontvoeringen en drugszaken betrokken is geweest. Hij dook na de waarschuwing onder in het buitenland. Ook in België is een man die een zender onder zijn auto had gewaarschuwd.

26Koper

Ayyoub Y. en Levi B. observeerden en fotografeerden minstens acht andere criminelen, denkt Justitie. Uit een bij een verdachte gevonden notitieblok blijkt volgens justitie dat voor een liquidatie 100.000 euro werd betaald. Het politie-onderzoek met de codenaam ‘26Koper’ leverde in totaal 7 verdachten op, die vorige week voor het eerst voor de rechter stonden. De groep verdachten staat terecht voor voorbereidingshandelingen van moord en voor een wapenvondst in Nieuwegein. De groep word ook in verband gebracht met verschillende liquidaties in 2013 en 2014. Onder meer die op Samir Jabli (foto rechts) alias “Babbel”.

Zie ook:

Verklaring in onderwereld over liquidaties

Weer aanhouding in wapenzaak Nieuwegein

Verdachten bereidden moorden in A’dam voor

Onderzoek wapenzaak nog lang niet klaar

Baas spyshop verkocht aan verdachten liquidaties