Liquidatie in Marseille

In de noordelijke districten van Marseille is afgelopen week een 21-jarige man doodgeschoten. Het gaat waarschijnlijk om een afrekening in het criminele circuit, het slachtoffer is een bekende van de politie. De man werd onder meer geraakt in zijn hoofd.

De liquidatie vond rond kwart voor één 's nachts plaats in een snackbar, waar ongeveer tien klanten aanwezig waren. De snackbar stond bekend als een plaats waar veel jongeren kwamen. De schutter is gevlucht op een motor.

Het slachtoffer werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed enkele uren later alsnog aan zijn verwondingen. De man zou nog niet zo lang uit de gevangenis zijn ontslagen, waar hij vast zat voor onder meer voor inbraken en geweld.

In Marseille woedt een strijd tussen verschillende organisaties die handelen in drugs. In de noordelijke districten, waar voornamelijk allochtonen van Noord-Afrikaanse afkomst wonen, heerst grote werkeloosheid. Via familie die nog in het land van herkomst wonen wordt drugs geïmporteerd en verhandeld. De criminelen strijden om de beste handelsplekken.

Het aantal slachtoffers van deze strijd ligt al jaren torenhoog. Vorig jaar werden twintig liquidaties gepleegd. De laatste vond eind december plaats, toen twee gemaskerde mannen in hun auto met kalasjnikovs werden doodgeschoten.