Liquidatie voor de ogen van de kinderen

Panorama behandelt deze week vijf liquidaties van de laatste jaren die plaatsvonden in tegenwoordigheid van de kinderen van het slachtoffer: Samir Erraghib, Aytas Göraler, Lucas Boom, Luana Luz Xavier en Vincent Jalink.

Veilig Thuis

Na deze traumatische ervaring krijgen kinderen hulp van in de eerste plaats Veilig Thuis. Deze organisatie bepaalt vervolgens welke instantie ingeschakeld moet worden, Jeugdbescherming of Slachtofferhulp Nederland. Veilig Thuis biedt psychische hulp en regelt praktische zaken zoals een (tijdelijke) opvangplek, als dat nodig is.

Normale situatie

De professionele hulp van Slachtofferhulp richt zich met name op de overgebleven ouder of andere nabestaanden van de kinderen. Zij krijgen van de casemanagers instructies en suggesties hoe ze het beste met het verdriet van de kinderen om kunnen gaan. Het is voor het kind vaak het beste om zo snel mogelijk terug te keren naar een normale situatie om het getraumatiseerde kind houvast te bieden. De casemanagers van Slachtofferhulp Nederland, die 24/7 bereikbaar zijn voor de familie, kunnen ook via de huisarts een psycholoog betrekken bij het verwerken van een trauma.

Getuige

Tegelijk zijn deze kinderen belangrijke getuigen die de politie nodig heeft. Kinderen worden verhoord door speciaal opgeleide rechercheurs in aparte ruimtes om het kind zoveel mogelijk op zijn gemak te stellen.

Overigens is de aanwezigheid van kinderen bij liquidaties in Nederland geen nieuw verschijnsel.

Srdjan Miranovic (41) werd in 2006 in Montenegro geliquideerd terwijl hij met zijn 11-jarig zoontje belde. In mei 2004 werd de 37-jarige Gijs van Dam jr. in Zandvoort geliquideerd terwijl zijn zoontje van 5 op de achterbank van de auto zat. Op 8 Juli 2004 vond Mounir Barsoum in Amsterdam de dood bij de beschieting van zijn auto en raakte zijn 12-jarige dochter die naast hem zat zwaargewond. In 1996 overleefde Cor van Hout in Amsterdam een aanslag in aanwezigheid van zijn zoontje en zijn vrouw Sonja Holleeder.