‘Liquidatiepoging was vergelding voor ripdeal’

De schietpartij in Den Haag op 2 mei van dit jaar, waarbij Rogently W. gewond raakte, zou een vergelding zijn voor de diefstal van een partij hasj. Dat blijkt uit TCI-informatie die in het dossier van de zaak is gevoegd. Maandagmiddag was een eerste inleidende rechtszitting voor een van de drie verdachten in de zaak. 

Door Timo van der Eng

Op 2 mei omstreeks zeven uur ’s avonds werd in de Franklinstraat op de hoek van de Newtonstraat in Den Haag een Opel Corsa klemgereden door een witte Mercedes. In de Corsa zaten Marsel S. en Rogently W. De twee mannen werden belaagd door drie broers: Nouredine (1993), Mohamed (1980) en Abderrahim (1990) El A. Volgens justitie zou Mohamed El A. daarbij verschillende malen hebben geschoten op R. W. die daarbij gewond raakte. De andere inzittende, Marsel S., werd door een van de andere broers in de Mercedes geduwd, waarin ook nog een maxi cosi was bevestigd.

‘Je bent mijn troef’

In de Mercedes werd gezwaaid met een vuurwapen en tegen Marsel S. geroepen: ‘Je bent mijn troef’. Vervolgens werd naar een flat gereden in Wassenaar, waar een zus van de drie broers zou wonen. Daar wist Marsel S. te ontsnappen door weg te rennen. Abderrahim werd dezelfde avond, drie uur na de schietpartij, aangehouden toen hij zijn kinderen bij zijn zus wilde brengen, bij dezelfde flat als waar Marsel S. had weten te ontsnappen. Zijn twee broers werden enkele weken later gearresteerd.

Uit de kluiten gewassen

Vandaag stond de uit de kluiten gewassen Abderrahim El A. voor de rechter tijdens een inleidende zitting. Volgens justitie is hij betrokken bij de schietpartij en de ontvoering van Marsel S. De officier van justitie baseert zich daarbij op twee dingen: de telefoon van de middelste broer zou zo’n 400 meter hebben aangestraald bij het plaats delict ten tijde van de schietpartij. De ontvoerde Marsel S. zou bovendien Abderrahim hebben herkend van een foto.

Vraagtekens

Irma Groenendijk, advocaat van de verdachte, stelde vraagtekens bij de feiten. Volgens haar is het nog maar zeer de vraag of de telefoon die aanstraalde bij de plaats delict toebehoort aan haar cliënt. Ook had ze sterke twijfels bij de fotoconfrontatie: ‘Mijn cliënt is één foto getoond, dat lijkt in de verste verte niet op een ordelijke Foslo-confrontatie.’

Derde betrokkene

Naast Marsel S. en Rogently W. is er nog een derde betrokkene: Julien O. Ook hij zou betrokken zijn bij het stelen van de partij hasj. O. is na de schietpartij naar de Antillen gevlucht.

De regiezitting van de twee verdachten Nouridine en Mohamed El A. vindt op 11 september plaats. De zaken van de drie broers zullen worden gevoegd.

(Foto Twitter, Sander Knura)