Liquidaties: OM stapt in nieuw mega-onderzoek (UPDATE)

Kroongetuige Nabil B. is voorzover bekend de eerste figuur uit het zware Marokkaans-Nederlandse criminele milieu die de stap heeft gemaakt om net als bijvoorbeeld Fred Ros of Peter la Serpe kroongetuige te worden. Dat geeft het Openbaar Ministerie hoop in de strijd tegen de liquidaties in die onderwereld.

Door Wim van de Pol

In een verklaring zegt het landelijk parket:

Het OM hoopt dat met de kroongetuige een einde kan worden gemaakt aan de negatieve spiraal van excessief geweld en de onaantastbaarheid van opdrachtgevers. De stap die B. heeft gezet, is ook voor andere verdachten een duidelijk  signaal dat er wel degelijk een weg terug is. Dat je wel uit het gesloten criminele milieu kunt stappen.

Khalid

B. (30) legt sinds december vorig jaar verklaringen af. De eerste verklaringen van zijn inmiddels gevoegd in het dossier van Mohammed R., die net als B. en anderen verdacht wordt van opdracht geven voor de moord op Hakim Changachi, een vergissing zo bleek achteraf. B. is ook verdacht van het voorbereiden van een poging tot moord enkele dagen later op Khalid H., de man die het eigenlijke doelwit was, volgens het OM.

Broer

Het Openbaar Ministerie noemt als reden om opnieuw een kroongetuige in te zetten vooral het doel om opdrachtgevers van een reeks moorden in het criminele milieu strafrechtelijk te vervolgen. Kroongetuige B. heeft de 40-jarige Redouan T. (of Ridouan volgens de GBA, foto) aangewezen als opdrachtgever van liquidaties. Ook over Said R., de broer van de terecht staande Mohamed  R. zijn door B. belastende verklaringen afgelegd. Over Redouan T. werd enige tijd geleden via allerlei kanalen een manifest naar buiten gebracht waarin hij door onbekenden werd beticht van een reeks moorden. Onder meer die op de liquideerde blogger Martin Kok, die zich ook in beschuldigende zin uitliet over T..

Beloning

Zowel T. als R. staan nu internationaal gesignaleerd. Voor informatie die leidt tot hun aanhouding zijn beloningen van 25.000 euro uitgeloofd. De zaak Marengo van het landelijk parket richt zich op de opdrachtgevers van vele liquidaties in (vooral) het Marokkaanse milieu.

Dat lijkt uit te gaan draaien op een nieuw mega-onderzoek zoals het Passage/Vandros-onderzoek naar verdachten rond Dino Soerel en Willem Holleeder.

26Koper

In de zaak van 26Koper meldde zich een getuige uit het Utrechtse hasjmilieu bij de politie. Deze Ebrahim B. voerde verschillende lange gesprekken met de politie. Hij zei te zijn gevolgd door één van de verdachten in 26Koper en bracht die man in verband met Redouan T.. Hij beschuldigde T. in algemene zin van het plegen van moorden en van één moord (op een familielid in Spanje) in het bijzonder. Zijn getuigeverklaring speelde in dat proces geen rol omdat B. uiteindelijk niet meer te bereiken bleek te zijn en niet door de rechtbank gehoord kon worden.

Internationaal

De komende maanden (of jaren) zal Nederland internationaal druk uit moeten gaan oefenen om hulp te krijgen de verdachten aan te houden. Zonder steun van bevriende (Amerikaanse) inlichtingendiensten en landen als Dubai, Marokko, en landen in Midden-en Zuid-Amerika zal dat waarschijnlijk niet lukken.

We moeten nog afwachten of de recherche naast het bewijs dat de kroongetuige kan aandragen andere aanwijzingen in de mouw heeft zitten, zoals bijvoorbeeld opgenomen gesprekken, die ondersteuning kunnen bieden.

Justitie zal ook in de grote bak met gekraakte pgp-berichten van de bedrijven Ennetcom (in Canada) en PGPSafe (in Costa Rica) proberen ondersteuning voor de beschuldigingen te vinden of mischien al hebben gevonden (zie hier en hier informatie over de pgp-data in Canada). Marengo is mogelijk één van de 25 onderzoeken waar Canadese Ennetcom-data in zijn terechtgekomen.

Overigens spreekt het Openbaar Ministerie de hoop uit dat er meerdere mensen over zullen gaan lopen naar justitie (of misschien zijn die er al). De spanningen in sommige kringen van het criminele milieu zullen verder oplopen. Helaas is de angst dat er mensen in een kroongetuigenprogramma zullen stappen soms reden voor (nog meer) liquidaties.

Zie voorgaande berichten:

Redouan T. ontkent beschuldigingen kroongetuige

De overwegingen van de nieuwe kroongetuige

Nieuwe kroongetuige in reeks liquidaties (UPDATE)

‘T. al terechtgesteld door publicaties’

Een publicitaire storm rondom “T”