Liquidatieslachtoffer verdachte in drugszaak

De geliquideerde Tommy van der Burg (foto) was verdachte in een zaak waarin de politie tienduizenden liters chemicaliën voor drugs heeft gevonden. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad dinsdag. De inval vond plaats in april 2014 in Eindhoven na een tip van de Rotterdamse douane. Van der Burg werd in april van dit jaar doodgeschoten in de Brabantse stad.

Ook blijkt volgens de krant dat er veel meer chemicaliën werden gevonden dan tot nu toe werd aangenomen. Van de chemicaliën die werden gevonden, kunnen volgens de politie 20.000 kilo amfetamine en 100 miljoen xtc-pillen worden gemaakt. Dat zou de criminelen zo’n 400 miljoen euro opleveren.

Tip van de douane

De douane tipte de politie nadat in de haven een grote partij chemicaliën was aangekomen. De partij kwam van een Chinese firma die eerder al grondstoffen als apaan leverde. Bezit van apaan is niet verboden, maar het kan wel worden gebruikt om xtc en amfetamine mee te maken en wordt daarom wel in beslag genomen. De chemicaliën die vorig jaar in Rotterdam waren aangekomen, waren formamide, waar ook amfetamine van gemaakt kan worden.

De politie hield de partij na de tip van de douane in de gaten. Op 24 april 2014 haalde een vrachtwagen de lading op en reed ermee naar Eindhoven. Die werd uitgeladen in een loods op een industrieterrein, in een groothandel waar consumentenartikelen lagen opgeslagen.

Van der Burg helpt met lossen

Bij het uitladen zijn vier mannen gezien. Daar zou ook Tommy van der Burg zijn. Later reed een bestelbusje naar een drugslab in België. De politie viel de volgende ochtend de loods binnen, en vond er duizenden liters van onder meer formamide en apaan gevonden. Ook werden er auto’s, langeafstandsgeweren en een raketwerper met raket in beslag genomen.

Bij de actie werden Tommy van der Burg ook een 45-jarige Eindhovenaar en een man uit Best van 30 opgepakt. Van der Burg werd een jaar later doodgeschoten op de Aalsterweg, waar hij in zijn auto voor het hotel waarin hij werd verbleef werd doodgeschoten.

Auto van Steve Tompson

Van der Burg was voor deze drugszaak al een bekende van de politie. Hij kort voor zijn dood veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf vanwege verboden wapenbezit. Hij werd ervan verdacht betrokken te zijn bij een liquidatie in Heesch in 2013. De politie zette na deze schietpartij een grote zoektocht op. Hij zou zijn gevlucht in een hotel in Vught, dat door zwaarbewapende eenheden werd ontruimd en doorzocht. Uiteindelijk kon niet worden bewezen dat Van der Burg had geschoten.

Van der Burg reed bij de aanhouding in Eindhoven in een auto die op naam stond van Steve Tompson, die in oktober 2014 werd geliquideerd.