Live video: debat over Teeven-deal

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met premier Rutte en de twee bewindslieden van Justitie over de Teeven-deal. Aanleiding is het rapport van de commissie Oosting, die concludeerde dat de deal niet deugde en onvoordelig voor de Staat was. Volg het debat met live video na de break.

Door Vincent Verweij

De deal met Cees Helman kostte al drie politici hun baan. Fred Teeven, Ivo Opstelten en Anouchka van Miltenburg traden af, na kritiek over het onjuist of onvolledig informeren van de Tweede Kamer. Vanmiddag zal naar verwachting vooral premier Rutte het zwaar voor de kiezen krijgen. Ook de rol van huidig Justitie-minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhof komt onder het vergrootglas van de Kamer. Zij blijken zich intensief bemoeid te hebben met de persvoorlichting rond de deal, in de periode dat ze nog kamerleden van de VVD waren. Volgens het CDA hebben zij meegeholpen bij het onvolledig informeren van hun collega’s. Naar aanleiding van het rapport van de commissie Oosting stelden kamerleden 250 schriftelijke vragen aan Rutte en Van der Steur.

Video

Als u de stream niet ziet, klik dan hier

Tegenprestatie

In het debat zal ook de vraag aan de orde zijn wat nou precies de tegenprestatie was die Teeven kreeg van Helman. Fred Teeven heeft die vraag nooit willen beantwoorden, vanwege zijn ambtsgeheim als officier van justitie. Maar zijn toenmalige baas, hoofdofficier Hans Vrakking, zei tegen de commissie ‘dat Helman informatie verstrekte over lopende strafzaken en mogelijke bedreigingen van mensen.’ Dat gebeurde tijdens een gesprek dat Teeven met Helman had in de EBI in Vught. Vandaag voegde Vrakking daar tegenover de Telegraaf aan toe: ‘De verstrekte inlichtingen waren de basis van de deal. Het was een pragmatische overeenkomst die ons, in de zin van informatievoorziening, geen windeieren legde.’ Helman blijft tot op de dag van vandaag ontkennen dat Teeven bij hem is geweest en dat hij informatie zou hebben verstrekt.

Lees alles over deze en andere deals van Fred Teeven in het boek ‘Fred en de Wet’ van Crimesite-hoofdredacteur Wim van de Pol.

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000023690183″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]