Hoger beroep liquidaties Staatsliedenbuurt (update)

Tijdens het hoger beroep tegen “Popeye” en “Kinker” in de zaak van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, stond vandaag het verhoor van een nieuwe getuige op het programma. Die zei dat het beoogde slachtoffer Benaouf A. de veroordeelde schutter (Popeye) nooit heeft kunnen herkennen en dat Ben daarover heeft gelogen.

Tijdens de wild-west schietpartij op 29 december 2012 kwamen de 21-jarige Said el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lkhorf om het leven. Als schutters werden Anouar B.(“Popeye”) en Adil A. (“Kinker”) in 2015 door de rechtbank tot levenslang veroordeeld. Het eigenlijke doelwit zou Benaouf A. zijn geweest, maar die wist te ontsnappen.

Verzonnen

Benaouf heeft altijd beweerd dat hij Popeye heeft herkend. Het vormde een van de belangrijkste pijlers van het bewijs. Maar onlangs meldde zich een getuige die beweert van Benaouf zelf te hebben gehoord, dat hij dit verhaal verzonnen heeft. ‘Ik heb verteld dat ik hem heb herkend, maar dat is niet zo. Ik kon hem onmogelijk herkennen’, zou Benaouf tegen de getuige, Mohamed H., hebben gezegd. De bekentenis zou in de Rotterdamse gevangenis De Schie zijn gedaan, in aanwezigheid van nog een andere getuige, genaamd Jalal.

Fabel

Het gerechtshof hoorde vandaag Benaouf A. en Jalal in de beveiligde zittingzaal op Schiphol. Benaouf verwees het verhaal naar het rijk der fabelen. Hij zou wel degelijk de schutter herkend hebben. Ook de advocaat-generaal was van mening dat de nieuwe getuigenis niet klopt. Er werd een opname in de zittingzaal afgespeeld van een 112-gesprek dat Benaouf voerde net na de schietpartij. Daarop is te horen dat hij zegt, dat de man die schoot de broer is van de moordenaar van juwelier Fred Hund (een vergissing van Benaouf: Fred Hund werd doodgeschoten in 2010 door Soufiane B. en de broer van Anouar B. heet ook Soufiane maar is niet dezelfde).

Verder zei de openbaar aanklager dat er een wapen en munitie is gevonden waarop de DNA profielen van Popeye en Kinker zaten.

Lees hieronder de tweets van verslaggevers die vandaag bij de zaak aanwezig waren.

https://twitter.com/vverweij/lists/staatsliedenbuurt-hb