Moordproces tegen Bladerunner

Vandaag isin Zuid-Afrika het proces tegen de van moord verdachte atleet Oscar Pistorius begonnen. Vorig jaar op Valentijnsdag schoot hij zijn vriendin Reeva Steenkamp dood in de badkamer van hun huis. Pistorius beweerde dat hij meende op een inbreker te schieten. Tijdens de zitting vandaag zei hij opnieuw onschuldig te zijn.

Pistorius schoot in totaal vier keer op fotomodel Reeva Steenkamp, dwars door de badkamer deur. Buren hadden eerder op de dag een ruzie gehoord. De atleet verklaarde zelf over de schietpartij:

"“Ik hoor een geluid in de badkamer. Ik word overvallen door een enorm gevoel van angst en wist dat bouwvakkers bezig waren bij het huis. (…) Hoewel ik mijn protheses niet aanhad, kan ik op mijn beenstompen lopen. Ik pak mijn 9 millimeter pistool onder mijn bed. Op weg naar de badkamer schreeuw ik naar hen om mijn huis te verlaten en vraag ik Reeva om de politie te bellen. Het was pikkedonker. (…) Omdat ik mijn protheses niet aan heb en me extreem kwetsbaar voel wist ik dat ik Reeva en mijzelf moest beschermen.”

Vandaag kwam ondermeer de buurvrouw van Pistorius aan het woord, die 's nachts wakker was geschrokken van de pistoolschoten. Ze verklaarde geschreeuw om hulp te hebben gehoord van zowel Pistorius als Steenkamp.

Tijdens het proces zullen zeker 100 getuigen worden opgeroepen. Niet alle delen van het proces zullen live worden uitgezonden. De telastelegging en het requisitoir wel, maar de getuigenverhoren en het pleidooi zullen deels achter gesloten deuren plaats vinden.