Pistorius schuldig aan dood vriendin

Rechter Thokozile Masipa heeft vrijdag in Pretoria de paralympische atleet Oscar Pistorius (27) schuldig bevonden aan dood door schuld, van zijn vriendin Reeva Steenkamp op 14 februari 2013. De rechter vindt dat Pistorius weliswaar niet de intentie had haar te doden maar wel bewust en veel te gehaast met buitensporig geweld handelde. Hij schoot op een deur waar hij een inbreker achter vermoedde.

 

 

15 jaar

De strafmaat wordt later bepaald. Pistorius kan een gevangenisstraf tot 15 jaar cel krijgen opgelegd. Pistorius is ook schuldig bevonden aan een schietincident in een druk bezocht restaurant. Twee andere verdenkingen met betrekking tot Pistorius' vuurwapens en munitie achtte Masipa niet bewezen.

Onderbenen

Het proces tegen de succesvolle paralympische atleet zonder onderbenen duurde vijf maanden en werd getekend door veel drama en raadsels. Pistorius werd wereldberoemd toen hij in 2012 op zijn protheses veel aandacht trok op de sprintnummers van de Paralympische Spelen. 

Vier kogels

In 2103 schoot Pistorius zijn vriendin dood: het Zuid-Afrikaanse topmodel Reeva Steenkamp. Hij zei dat hij tegen 03.00 wakker werd en dacht hij dat hij een inbreker hoorde. Hij zou in paniek vier kogels hebben afgevuurd door de dichte toiletdeur. Maar de openbaar aanklager stelt dat hij ruzie had met Steenkamp. Zij zou naar het toilet zijn gevlucht waarop Pistorius haar met opzet doodschoot, een conclusie die de rechter al heeft verworpen.