Lockdown: 30 jaar voor dodelijk ongeluk

In de Amerikaanse staat Alabama zit sinds 2005 de Nederlander Edward Kleine (38) een 30-jarige straf uit voor het doodrijden van een jongen terwijl hij onder invloed was. Door verschillende omstandigheden is zijn straf maximaal uitgevallen. Deze week verschijnt er een boek over de zaak.

Bar

In Lockdown van journalist Jeroen Langelaar is de geschiedenis van Kleine beschreven tegen de achtergrond van het barre regime van het rechtssysteem en het gevangeniswezen in Alabama. Kleine zit opgesloten tussen mannen die zijn veroordeeld voor de zwaarste delicten en moet overleven in een wereld waar verkrachtingen, corruptie en massale vechtpartijen aan de orde van de dag zijn.

Monteur

Kleine was freelance monteur en werkte onder meer voor oliebedrijven. Het dodelijke ongeluk vond plaats na een avond stappen in mei 2005 op een donkere doorgaande weg. Hij heeft een flinke hoeveelheid alcohol achter de kiezen. Voor hem pleitte dat hij niet te hard reed en dat het slachtoffer op de rijbaan liep en er weinig zich was. 

Extreme straf

Jeroen Langelaar zocht hem voor Lockdown op in de gevangenis en sprak met vele betrokkenen. ‘Als hij een neger had doodgereden was er niks aan de hand geweest', zegt een betrokkene. Langelaar reconstrueert hoe Kleine tot deze extreme straf is veroordeeld. In vergelijkbare zaken volgden veroordelingen tot een paar jaar cel, of in een enkel geval zelfs helemaal geen gevangenisstraf.

Kleine maakt kans op een overplaatsing naar een Nederlandse gevangenis, maar als dat al gebeurt dan kan die beslissing nog jaren op zich laten wachten.

Komt komende week uit.