Diamantroof Londen: daders lieten deel buit liggen

De mannen die vorige maand een diamantopslag in de Londense wijk Hatton Garden beroofden, hebben honderden goudstaven en juwelen achtergelaten in de kluis. Dat melden Britse media op basis van slachtoffers die met de politie hebben gesproken. Mogelijk waren de daders op zoek naar specifieke juwelen, zo wordt gespeculeerd.

Vorige maand werd, op Goede Vrijdag, in een opslag voor diamanten ingebroken. De kluisruimte van het gebouw is in de kelder gevestigd. De daders zijn op een hogere verdieping in de liftschacht gebroken, en zijn daar naar beneden abgeseild. Op die manier werden belangrijke bewakingssystemen ontweken.

Kluisjes openbreken

De liftschacht komt uit op de ruimte waar de kluizen staan. De daders zijn door de muur heen gebroken, en hebben daarna tralies en een 60 centimeter dikke muur doorgesneden. Ze hadden het hele paasweekeinde om de kluisjes open te breken.

De kluizen waren op dat moment goed gevuld. Diamanthandelaren hebben de gewoonte om voor vakantiedagen hun handelswaar veilig op te bergen.

Juwelen achtergelaten

Nu blijkt dat de inhoud van de kluisjes van zeker drie handelaren is achtergelaten. De buit was mogelijk te zwaar om te tillen. Maar mogelijk waren de dieven op zoek naar een specifieke buit: de daders hadden het hele weekend om de buit mee te nemen. Bovendien zijn slechts 72 kluisjes opengebroken, terwijl er honderden kluisjes in de kelder stonden.

Hoeveel juwelen er precies zijn achtergelaten, is onduidelijk. Sommige bronnen hebben het over iets meer dan tien items, anderen over honderden juwelen.

Ondertussen lijkt de politie nauwelijks voortgang te boeken. Er zijn nog geen tips binnengekomen naar aanleiding van de bewakingsbeelden die zijn verspreid. Daarnaast hebben de handelaren die juwelen in de kluisjes hadden liggen, nog geen kans gehad om te kijken of ze hun juwelen herkennen.