‘Zetas en Ndrangheta werken samen’

In een studie van een Mexicaanse mensenrechtenorganisatie staat dat het drugskartel Los Zetas in Europa de handen inéén heeft geslagen met de Zuid-Italiaanse Ndrangheta. Los Zetas heeft volgens de studie voet aan de grond in vrijwel alle Europese landen, ook als het gaat om personen die opbrengst van drugshandel witwassen.

De samenwerking van de Ndrangheta en Los Zetas is voor beide groepen voordelig omdat Ndrangheta binnen Europa een fijnmazig logistiek systeem heeft om grote hoeveelheden cocaïne die Los Zetas versturen te distribueren.

Volgens de studie gaan de zendingen van Los Zetas met name naar Nederland, Spanje en Italië. Ruwweg vijfde deel van die drugs blijft in die landen, de rest wordt direct doorgevoerd, met name door personen die voor Ndrangheta werken. Afrika is in de route een belangrijk doorvoerstation.

Spijtoptanten

De onderzoekers schrijven dat met name de Zetas zich steeds meer richten op de export van cocaïne naar Europa naarmate de drugsbestrijding en de concurrentie op de route naar de Verenigde Staten sterker wordt.

Mexicaanse kartels zouden in Italië samenwerking met de Calabrese mafia prefereren boven die met La Cosa Nostra uit Sicilië omdat er uit de Ndrangheta minder spijtoptanten (kroongetuigen) voortkomen die met de politie samenwerken. De samenwerking is aangetoond in verschillende grote Italiaanse onderzoeken.

Clans

De wortels van de samenwerking tussen Zetas en Ndrangheta liggen in het begin van deze eeuw toen de clan van Aquino-Coluccia contact legde met het Golf-kartel dat in New York cocaïne verkocht aan de familie Schirrippa, ook een tak van Ndrangheta. Voor het vervoer naar Europa, dat vanaf 2008 op gang kwam, zette het Golf-kartel mensen van Los Zetas in, de gewapende arm van het kartel, die in 2010 voor zichzelf begonnen en zich afscheidden van het Golf-kartel.

Uiteindelijk hebben Italiaanse autoriteiten een netwerk ontmanteld dat cocaïne importeerde via de haven van Gioia Taura, waaraan de clans Bruzzese, Aquino, Commisso, Jerino de Siderno en Gioiosa Jonica, meededen, alsmede het dekmantelbedrijf Diamante Fruit.

Hier het onderzoek (in het Spaans).

Lees ook:

 Financiële man Los Zetas gepakt 

 Waarom de Zetas sneller groeien