Deze Los Zetas-baas verdiende 30 miljoen per maand

Iván Velázquez Caballero (1970) is eerder deze maand in de VS veroordeeld tot 30 jaar cel voor onder andere witwassen en drugshandel. Velázquez Caballero, wiens bijnaam ook wel El Taliban of Z-50 luidt, was een voormalig leider van het Los Zetas-kartel in Mexico. Een profiel van de man die 30 miljoen dollar per maand omzette. 

Iván Velázquez Caballero begint als tiener auto’s te stelen in zijn geboorteplaats Nuevo Laredo, op de grens met de VS. Op zijn 22-ste belandt hij in de gevangenis.

Los Zetas

Kort na zijn vrijlating komt hij onder de hoede van de gewelddadige Heriberto Lazcano Lazcano, die op zijn beurt weer uitgroeit tot een van de hoogste leiders van Los Zetas. Deze groep, aanvankelijk de geweldsmannen van het Golf-kartel, bestaat vooral uit ex-militairen. Mede door zijn samenwerking met de vier jaar oudere Lazcano Lazcano (ook wel El Lazca genoemd) wordt Velázquez Caballero een belangrijke figuur binnen Los Zetas. In 2007 heeft Velázquez Caballero het commando over zo’n vierhonderd man. In toenemende mate legt hij zich toe op het organiseren van financiële constructies en witwassen.

Golf-kartel

Na talloze conflicten breekt Los Zetas in 2010 met het Golf-kartel. Die breuk leidt tot een grote geweldsgolf met duizenden slachtoffers, onder andere ook omdat Los Zetas zelf in sterke mate verdeeld raken. Twee facties binnen het syndicaat bevechten elkaar op leven en dood: de groep van Lazcano Lazcano tegenover die van Miguel Treviño Morales. Hoewel Velázquez Caballero de laatste nog kent uit zijn geboorteplaats, kiest hij in de strijd voor Lazcano Lazcano. De strijd tussen de partijen binnen Los Zetas wordt steeds bloediger.

Moordpartij

Het leidt onder andere tot een grote moordpartij San Luis Potosí, waar de politie in 2012 veertien lichamen in een SUV vindt. Naar verluidt zijn alle veertien slachtoffers leden van de organisatie van Velázquez Caballero. Volgens een bendelid dat de moordpartij op miraculeuze wijs wist te overleven (hij hield zich voor dood toen hij onder verschillende lijken werd bedolven) zit Miguel Treviño Morales achter de slachtpartij. Korte tijd later worden in Nuevo Laredo verschillende lichamen gevonden van leden van de groep van Morales. 

2,5 miljoen dollar

Velázquez Caballero voelt niet alleen de dreiging van Treviño Morales, ook hijgen de Mexicaanse en Amerikaanse autoriteiten in zijn nek. De Mexicanen hebben inmiddels een beloning van bijna 2,5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet. De Amerikanen maken bekend dat het voor burgers van de VS verboden is nog langer zaken te doen met El Taliban en een van zijn bedrijven. 

Mexicaanse mariniers

Op 26 september 2012 arresteren Mexicaanse mariniers in een gezamenlijk actie met de Amerikaanse DEA Velázquez Caballero in de stad San Luis Potosí. Er wordt geen schot gelost. Justitie treft onder ander 20.000 dollar aan cash aan, verschillende luxe auto’s, wapens, granaten en 12 kilo marihuana. De dag na zijn arrestatie wordt hij met enkele handlangers voor de pers gepresenteerd (zie video hieronder). 

Tijdens zijn verhoor verklaart Velázquez Caballero dat hij per maand zo’n dertig miljoen dollar omzette. 70% daarvan zou opgegaan zijn aan overhead: salarissen voor de bendeleden, apparatuur, wapens, omkoping van ambtenaren, etc. Al met al zou El Taliban dus zelf zo’n negen miljoen dollar per maand hebben verdiend. 

Levenslang ontlopen

Enige tijd na zijn arrestatie werd Velázquez Caballero uitgewezen naar de VS. Eerder deze maand werd hij door een federale rechter veroordeeld tot dertig jaar cel. Ook moet hij tien miljoen dollar betalen. Hij ontliep levenslang doordat hij ging samenwerken met justitie in de VS. Zo legde hij verschillende bezwarende verklaringen af tegen andere gearresteerde Mexicanen. Nadat Velázquez Caballero zijn straf heeft uitgezeten in de VS zal hij worden uitgeleverd aan Mexico. De Mexicanen verdenken hem onder andere van het opdrachtgeven van moord.

Er zijn geruchten dat Velázquez Caballero kort voor zijn arrestatie is overgelopen naar het Golf-kartel. Hij zou dan hetzelfde hebben gedaan als zijn zwager, Mauricio Ramírez Támez, alias El Diamante.