Loterijbaas voor 35 miljoen geplukt

Robbie dos Santos, de grootste loterijbaas van Curaçao, moet 35 miljoen euro aan justitie betalen. Dat bepaalde de rechter in Willemstad gisteren. Ook kreeg hij twee jaar voorwaardelijke celstraf. Het Openbaar Ministerie deed acht jaar over het onderzoek, dat Bientu wordt genoemd. 

Dos Santos heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan witwassen, onjuiste belastingaangifte en valsheid in geschrifte. Daardoor liep de overheid van Curaçao tientallen jaren enorme bedragen aan belastinginkomsten mis.

Tijdens de zitting bekende de ondernemer schuld, maar beriep hij zich op het feit dat de autoriteiten van het eiland op de hoogte waren van het bestaan van de illegale loterijen en dat deze jaren lang waren gedoogd.

Het OM had vier jaar gevangenisstraf geëist met verbeurd verklaren van het geld dat op 55 rekeningen van Dos Santos werd aangetroffen. Het OM vindt Dos Santos een man met twee gezichten: “Een weldoener voor de buitenwereld, maar in werkelijkheid een ordinaire zakkenvuller”.

Dos Santos werd twee jaar geleden ook opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels, maar kort daarna weer vrijgelaten.

Het is nog niet bekend of Dos Santos in hoger beroep gaat.