Lübeck: Hells Angels vertrekt, Satudarah komt

De Hells Angels hebben afgelopen week hun chapter in Lübeck, in het noorden van Duitsland, opgeheven. De stad leek vorig jaar juist een belangrijk anker voor de Hells Angels te worden, toen het chapter in de nabijgelegen stad Kiel gedwongen moest stoppen. Toeval of niet: juist nu de Hells Angels vertrekken, opent rivaal Satudarah een afdeling in Lübeck.

De Hells Angels in Lübeck zeggen ermee te stoppen omdat de politie hun het bestaan onmogelijk maakt. De motorclub zegt in een 'politiestaat' te leven en beweert dat allerlei burgerrechten worden overtreden.

'Criminele organisatie'

De politie voerde het afgelopen jaar enkele grote acties uit tegen motorclubs, waaronder de Hells Angels. Zo waren er aan het begin van deze maand 200 agenten op de been toen de Hells Angels een ontmoeting hadden met de Red Devils, een motorclub die nauw is gelieerd aan de Hells Angels. De politie vond niet meer dan een paar wakenstokken en wat cocaïne.

De burgemeester van Lübeck zegt het bericht dat de Hells Angels vertrekken te verwelkomen. Over de verklaring van de Hells Angels over het vertrek zegt hij: 'Er is geen grondwettelijk recht op het vormen van een criminele organisatie, gewelddadige misdaad of mensenhandel.'

Satudarah

Waar de Hells Angels gaat, heeft Satudarah juist besloten om een nieuw chapter in Lübeck te openen. De van oorsprong Nederlandse motorclub is sinds 2012 ook in Duitsland actief. Dit jaar heeft Satudarah al flink uitgebreid in Duitsland, voornamelijk in Noordrijn-Westfalen, waar Satudarah voor heel wat opschudding heeft gezorgd.

In Lübeck werd voor grote onrust gevreesd toen het chapter van de Hells Angels in Kiel begin 2012 verboden werd. De afdeling in Lübeck van de Hells Angels bestond toen al twee jaar, maar tot dan toe was het relatief rustig gebleven.

De autoriteiten vreesden dat de Hells Angels zich nadrukkelijker in Lübeck zouden manifesteren om het gebied rond Kiel in handen te houden. De onrust lijkt tot nu toe echter mee te vallen.