‘Luchtverkeersleiders werkten voor Sinaloa-kartel’

In Colombia zijn twee luchtverkeersleiders gearresteerd omdat ze zouden werken voor het Mexicaanse drugskartel van Sinaloa. Ze zorgden er volgens de politie voor dat privévliegtuigen met cocaïne ongemerkt het Colombiaanse luchtruim konden verlaten.

Veteraan

De arrestaties vonden afgelopen week plaats in een onderzoek van de Drug Enforcement Administration (DEA) en de Colombiaanse autoriteiten waarin elf mensen werden aangehouden. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo was één van de luchtverkeersleiders een veteraan die sinds 1986 zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in de burgerluchtvaart. Hij was leider van reddingsoperaties bij vliegtuigongelukken en had een leidinggevende functie. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de werkroosters bij de luchtverkeersleiding. De andere luchtverkeersleider was 22 jaar in dienst. De twee werkten op het vliegveld van de stad Cali. De politie verdenkt hen ervan te hebben geregeld dat bepaalde privé-vluchten van de vliegvelden van Cali, Buenaventura en Cartago niet werden geregistreerd.

Luchtmacht

Onder de verdachten zijn verschillende oud-militairen. Eén van hen zou via contacten binnen de Colombiaanse luchtmacht hebben geregeld dat de drugsvluchten konden vliegen door luchtruim dat eigenlijk gesloten was voor burgerluchtvaart. Ook kon de luchtmacht zorgen voor beveiliging van de vliegtuigen op de grond.

Op het vliegveld van Bogotá was een verdachte gestationeerd die contacten zou hebben met personeel van luchtvrachbedrijven.

El Viejo

Volgens El Tiempo waren er drie jets betrokken: een Gulfstream-G200, een Westwind, een  Fokker 800, en daarnaast een ouder vliegtuig, een tweemotorige Turbo Commander. De vluchten gingen richting Mexico en soms rechtstreeks naar de Verenigde Staten.

De Colombiaanse Mexicaan Jaime Hernán Velásquez Hernández zou de operatie hebben geleid. Deze “El Viejo” is in 2003 al eens voor luchttransporten van coke vast komen te zitten.

Volgens El Tiempo loopt er ook nog een onderzoek naar cokevluchten van Colombia naar Venezuela.