FBI-informant bij Lulszec/Anon (UPDATE)

Een topper van de groep hackers die zich LulzSec noemt blijkt de afgelopen maanden te hebben gewerkt als informant van de FBI, nadat hij was gearresteerd. Afgelopen week zijn daardoor arrestaties geweest van leidende figuren in het netwerk van Lulszec en Anonymous. Het gaat om New Yorker Hector Xavier Monsegur (28) online naam: “Sabu” (foto). Hij heeft onder meer de aanvallen op MasterCard en Visa geleid.

Sabu heeft undercover gewerkt sinds zijn aanhouding vorig jaar juni. Hij heeft in ruil voor strafvermindering schuld bekend in twaalf zaken.

Hier (pdf) is precies te lezen van welke hacks de aanklager in New York Sabu verdenkt. De hoogtepunten waren aanvallen op Visa, Mastercard en Paypal, als wraak voor het weigeren om donaties aan Wikileaks te verwerken. Maar hij nam ook deel aan aanvallen op computers van de regeringen van Algerije, Tunesië, Mexico en Jemen. Er is een verklaring (pdf) van een officier van justitie uit Los Angeles over hoe Monsegur nog steeds actief meewerkt aan opsporen van hackers en informatie geeft over methoden en technieken.

Sabu heeft ook meegewerkt aan de arrestatie deze week van de man die verdacht is van het hacken van de private inlichtingendienst Stratfor, eind vorig jaar en waarvan de details inmiddels zijn gepubliceerd op Wikileaks. 

Verder zijn er verdachten aangehouden voor de hacks op Sony, Sony Pictures, Fox en vele andere instellingen en bedrijven.

Sabu was zeker geen typische witte nerd, zijn vader was afkomstig uit Puerto Rico, hij was gek van straatracen met matige auto’s, en woonde in een piepklein appartementje met vrouw en kinderen. Volgens Gawker heeft hij nu een deal gemaakt om de kinderen.

Er is geen twijfel dat het nieuws over Sabu een grote klap is voor het losse netwerk van activistische hackers van Anonymous.

Op een gehackte site hebben Anonymous-leden een open brief aan Sabu geplaatst

In een chat op IRC met een journalist van Wired formuleerde een vooraanstaand activist het zo:

Anon: we need to pick our lives back up
Anon: and go on
Anon: antisec
Anon: anonymous
Anon: everything
Anon: I’ll keep on doing what I have always done for Anonymous
Anon: You have seen it today
Anon: http://musterroom.com/ antisec goes on (refering to an Antisec signed defacement today of a small law enforcement chat site)
Anon: anonymous goes on
Anon: I think it was merely a speedbump for the collective
Anon: but a massive emotional bitchslap for individuals

Op de Twitter-timeline van YourAnonNews reageerde AnonOps:

‘Lulszec was a group, but #Anonymous is a movement. Groups come and go, ideas remain.’

Eerdere berichten over Lulzsec en over Anonymous.