Luxe leventje in Mexicaanse gevangenis

Vorige week vond er een bende-oorlog plaats in de Mexicaanse gevangenis Topo Chico. Resultaat: 49 doden. De politie heeft gisteren het onderzoek naar het geweld afgerond en bekend gemaakt dat sommige gedetineerden in Topo Chico in grote luxe leefden. Ze hadden de beschikking over allerlei gadgets, bars, sauna, flatscreens, etc.

De Topo Chico-gevangenis ligt in Monterrey, in het noorden van Mexico. De bende-oorlog vorige week was tussen rivaliserende facties binnen het Zeta-kartel en ging over de zeggenschap van verschillende locaties binnen de gevangenismuren. De strijd begon toen een voorraadkamer van een van de facties in brand werd gestoken.

Aquarium

Nadat de oorlog door de politie was beëindigd, werden 60 hamers, 86 messen en 120 zelfgemaakte steekwapens aangetroffen. Veel meer verbazing wekte de aanwezigheid van luxe spullen. Zoals een enorm aquarium, flatscreens, computers en ijskasten.

Kingsize bed

In de cel van Zetas leider Ivan Hernandez Cantú bevonden zich onder andere een kingsize bed en een sauna (foto). Toen de oorlog uitbrak lag in het bed overigens een vrouw, aldus de aanklager tegen aanwezige journalisten.

Ook werden in de gevangenis talloze illegale winkels ontdekt.

Volgens een veiligheidsadviseur van de Mexicaanse overheid was al wel al bekend dat er op grote schaal regels werden overtreden in Topo Chico.

Verschillende medewerkers van de gevangenis zijn gearresteerd, waaronder een blokhoofd, een toezichthouder en een bewaker.