Undercoveragenten op vakantie met politiemol

De Weerter politiemol Mark M. (29) en zijn vrouw Elena vierden kort voor M.’s arrestatie in september nietsvermoedend vakantie op Curaçao met twee geheime agenten. Dat schrijven Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad woensdag op basis van bronnen.

Val

De undercoveragenten lokten hem uiteindelijk in de val. De man en de vrouw, met de verzonnen namen Klaas Werner Jacobs, poserend als een diamanthandelaar, en zijn partner Monika, vlogen op 15 september met hetzelfde toestel van Schiphol naar Willemstad en papten daar met het stel aan.

Vertier

Uit een reconstructie van de verslaggevers Jos Emonts en Paul Bots blijkt hoe het contact tussen de twee stellen op Curaçao tot stand kwam, hoe ze daar vertier zochten en wat ze zoal bespraken. Zo deed Mark M. zijn vakantiemaatje uit de doeken dat de politie wel eens infiltranten inzette om boeven te vangen.

Zakenpartner

Justitie zette in september de undercoveractie op toen bleek dat Mark M. en zijn Oekraïense vrouw hadden gekozen voor een vakantie op Curaçao. De undercovers kregen Mark M. binnen veertien dagen zo ver dat hij, terug in Nederland, in de politiesystemen zocht naar de informatie die zijn vakantievriend graag over hemzelf en een zakenpartner had.

Best

Mark M. en pseudokoper Jacobs wisselden de informatie op maandag 28 september uit in de buurt van Best. Een dag later werd hij opgepakt. Hij weigerde 400 dollar van Jacobs aan te nemen. Dat zou tegen zijn principes zijn. Hij zag de informatieverstrekking aan Jacobs, met wie hij zaken wilde gaan doen, als een investering in de toekomst. Ze wilden samen iets gaan doen in de diamanthandel en niet af te luisteren telefoons.

Abonnement

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Mark M. van zeker 48 anderen wel geld heeft aangenomen. Zij zouden hem 5.000 euro hebben betaald in ruil voor een abonnement op gevoelige politie-informatie. Voor een maandelijkse update vroeg M. 1.000 euro. In totaal zou hij 824.000 euro hebben verdiend.

Zie ook:

Mark M. komt niet op vrije voeten.