Nu zeker 122 lichamen in massagraven (update)

Inmiddels zijn er in de massagraven in de staat Tamaulipas in het noordoosten van Mexico, niet ver van de grens met de Verenigde Staten 122 lichamen gevonden. Eerder deze week gingen de autoriteiten nog uit van zeker 60. Er zijn 17 mensen in verband met de graven gearresteerd, allen lid van het drugskartel Los Zetas. Sommigen van hen zouden hebben bekend buspassagiers te hebben ontvoerd en gedood. Er zijn inmiddels ook meer dan 16 lokale politieagenten aangehouden. De afgelopen maanden zijn zes bussen met passagiers ontvoerd in het gebied.

 

De lichamen zijn gevonden in de gemeente San Fernando waar in augustus vorig jaar een massagraf met 72 lichamen was gevonden. Dat waren migranten uit Midden-Amerika die regelmatig door het gebied reizen op weg naar de VS.

Mogelijk waren ze slachtoffer van mensenhandelaren die eerst het reisgeld innen en dan de illegalen vermoorden en dumpen.

Bij de vondst van deze maand is in ieder geval één lichaam geïdentificeerd als een 44-jarige Guatemalteek (foto). Toch is het motief voor de moord op de 116 nog niet helder. Los Zetas bevechten in het gebied eenheden van het Golf-kartel om de heerschappij op de doorgaande wegen naar de VS.

De lijken zijn gevonden niet ver van een hoofdweg op 145 kilometer zuidelijk van de grensplaats Brownsville in Texas. 

De Mexicaanse minster van Justitie heeft beloofd de aanwezigheid van krijgsmacht en politie in de landelijke gebieden in de staat op te gaan voeren.

Dit jaar zijn er 1.991 mensen gedood in drugsgeweld. Sinds president Felipe Calderón de drugsoorlog begon in 2007 zijn er 36.840 mensen gedood.

Lees dossier Mexico op Crimesite.