Maandelijks honderden nepsites banken offline

Nederlandse banken hebben dit jaar gemiddeld 470 keer per maand providers gevraagd om een nepsite offline te halen. Via deze websites proberen criminelen inlogcodes van rekeninghouders te krijgen. Soms gaat het om duizend verzoeken per maand, stelt een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland tegenover RTL Nieuws.

De afgelopen jaren zijn banken veel scherper gaan letten op nepwebsites. Vaak komen klanten van banken op de site terecht door een email van een crimineel, die zich voordoet als een medewerker van de bank. Hij vraagt de klanten om in te loggen, bijvoorbeeld omdat er een pas geblokkeerd zou zijn, en verwijst hen door naar een nepwebsite.

In 2014 werd er 3,9 miljoen euro op deze manier gestolen. Dat is ors minder dan in 2013, toen criminelen 4,7 miljoen euro wisten te bemachtigen. Criminelen proberen nu op andere manieren geld te verdienen, bijvoorbeeld door een virus te verspreiden dat de computer blokkeert. De computer zou pas weer gebruikt kunnen worden als er losgeld wordt betaald. Dat betalen echter helpt niet; het virus blijft gewoon op de computer staan.