Twijfel in wietoorlog Maastricht

De wietoorlog in Maastricht wordt door burgemeester Onno Hoes in een soort spaghaat gevoerd. De invallen door de politie van gisteren in verschillende coffeeshops die wiet aan buitenlanders zouden verkopen van Maastricht zouden zonder overleg met Hoes hebben plaatsgevonden. 

Dat ging 'op eigen houtje', schrijft De Telegraaf. De gemeenteraad zou hier woedend over zijn. Intussen beginnen steeds meer Limburgse coffeeshops toch aan buitenlanders te verkopen.

Boos

Ze voelen zich gesteund door een uitspraak van de rechtbank, die onlangs stelde dat sluiting van coffeeshops een te zware maatregel als er wiet aan buitenlanders wordt verkocht. 

De gemeenteraad is boos omdat Hoes net met de gemeenteraad had afgesproken dat eerst de straatdealers zouden moeten worden aangepakt. Minister Opstelten van Justitie heeft daarvoor ook extra agenten toegewezen aan de stad.

Twee van de dertien coffeeshops die toch aan buitenlanders verkochten waren al binnengevallen. En deze week zijn er opnieuw twee shops gesloten.

Straathandelaren

Ook coffeeshops in Sittard, Roermond, Geleen, Weert, Heerlen en Kerkrade verkopen aan buitenlanders. Burgemeester Hoes stelt dat buitenlanders overlast veroorzaken.

Maar volgens de gemeenteraad van Maastricht zijn het vooral straathandelaren, die ook hard drugs verkopen, die voor herrie en geweld zorgen. Straathandelaren vermaakten zich onlangs in het openbaar toen een coffeeshop werd gesloten door de politie.

Minister Opstelten wil vasthouden aan sluiten van coffeeshops die aan buitenlanders verkopen.