Maastricht wil wietverkoop voor buitenlanders

Een meerderheid van de gemeenteraad van Maastricht wil dat coffeeshops wiet kunnen verkopen aan buitenlanders. Een voorwaarde is wel dat de coffeeshops eerst van het centrum naar de randen van de stad worden verplaatst. Ook vindt een meerderheid van de raad dat de wietteelt gelegaliseerd moet worden.

De partijen vinden verder dat enkel een identiteitsbewijs voldoende moet zijn om bij een coffeeshop naar binnen te mogen. Burgemeester Onno Hoes wil nu dat de bezoekers ook een uittreksel van het bevolkingsregister laten zien, zoals in het regeerakkoord van VVD en PvdA is afgesproken.

Tilburg besloot eerder al dat de controle op het uittreksel ‘geen prioriteit’ heeft. Daarnaast heeft Amsterdam besloten om ook toeristen bij coffeeshops toe te laten.

Rotterdam startte eerder een lobby om gemeentelijke wietkwekerijen te openen zodat de wiet niet via de achterdeur bij coffeeshops naar binnen hoeft. Ook andere gemeenten, waaronder Tilburg en Utrecht, overwegen gemeentelijke kwekerijen te starten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet eerder al weten niets te voelen voor het plan.