Maastrichtse groep ‘onaantastbaren’ aangepakt

De politie heeft in en rond Maastricht de afgelopen tijd elf verdachten opgepakt die tientallen ramkraken zouden hebben begaan: in totaal 37. Verder worden ze verantwoordelijk gehouden voor 19 autodiefstallen en 75 woninginbraken. Het merendeel is op vrij voeten gesteld: twee mannen en een minderjarige zitten nog vast. Dat heeft de politie dinsdag bekend gemaakt. De groep is aangepakt in een samenwerking tussen politie en vele andere overheidsdiensten.

Laptops 

Bij de invallen, in huizen in Maastricht en in een loods in Lanaken (B.), vond de politie vele gestolen goederen zoals 147 laptops, 70 camera's, 500 flesjes parfum, 400 pakjes sigaretten en 47 stuks zwaar gereedschap zoals kettingzagen.

28 verdachten

De politie heeft dit jaar 75 aanhoudingen verricht binnen deze groep. Er zijn nu 28 verdachten. Met name een aantal minderjarigen is meer dan vijf keer aangehouden. Andere verdenkingen zijn winkeldiefstal, bedreiging en mishandeling.

PGA

Zes jongeren binnen de groep worden speciaal in de gaten gehouden door een zogenaamde PGA (een persoons- of systeemgerichte aanpak). Dat betekent dat niet alleen de persoon zelf maar ook zijn of haar gezin in de hulpverlening wordt meegenomen. Veel verdachten zijn familie van elkaar.

Overlast

Door het gedrag van de groep ontstaat veel overlast. Volgens de politie zorgt hun houding zorgt er vaak voor dat mensen geen aangifte of meldingen durven te doen bij de politie of andere instanties. Dit in verband met bedreigingen en intimidatie. In januari 2014 is begonnen met een gezamenlijke aanpak van politie, Openbaar Ministerie, Gemeente, woningcorporaties, Welzijnorganisatie Trajekt, Bureau Jeugdzorg, GGD, drie reclasseringsorganisaties, belastingdienst, leerplichtambtenaar en Sociale zaken.