Maatregelen na machete-aanval België (UPDATE)

De Belgische regering heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen na de aanval met een machete op twee Belgische agentes zaterdag in Charleroi.

Premier Charles Michel (foto, midden) keerde eerder terug van vakantie om zondagochtend te vergaderen met de veiligheidsdiensten. Tijdens een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad gaf Michel aan dat het dreigingsniveau is opgeschaald naar 2+. Dat is volgens hem gelijk aan veiligheidsniveau 2 met een aantal extra veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van de politieagenten te verhogen. Michel bevestigde ook dat het federaal parket een onderzoek heeft geopend wegens terroristische moordpoging. Over de identiteit en motieven van de dader is nog altijd niets bekend.

Update: De dader is een 33-jarige man met de Algerijnse nationaliteit, die sinds 2012 in België verblijft. Hij was bekend bij de politie vanwege misdrijven, maar niet voor terroristische activiteiten. In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie twee huiszoekingen gedaan in de regio Charleroi. Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft via een mediakanaal gezegd dat de aanval is uitgevoerd door een soldaat van IS. Beide agentes liggen in een kunstmatige coma. Een agente moest zware chirurgische ingrepen ondergaan aan haar gezicht. De andere agente is gewond geraakt aan nek en kaak.

Update 2: De dader bleek illegaal in België en had twee bevelen om het land te verlaten, genegeerd. De agentes die hij aanviel, zijn ontwaakt uit de kunstmatige coma waarin artsen hen vanwege de pijn hielden. Beide zijn zwaargewond, in tegenstelling tot eerdere berichten dat een van hen slechts lichtgewond was geraakt. De zwaarst gewonde agente heeft een grote snijwond dwars over haar gezicht. Ondanks die verwonding schoot ze na de aanval met de machete twee keer op de dader. De andere agente werd geraakt aan de kaak en heeft drie diepe snijwonden. Het lijkt erop dat haar zenuwen zijn geraakt en haar kaak zit naar verluidt nog geblokkeerd. Beide vrouwen zullen nog verschillende operaties moeten ondergaan, waaronder ook plastische chirurgie.

Foto: AP