‘Machinegeweer op speelplaats is van Satudarah’

Een machinegeweer dat in mei op een speelplaats in de Duitse stad Düsseldorf werd gevonden, is mogelijk van de motorclub Satudarah. Op het wapen zijn vingerafdrukken ontdekt van vier personen die bekend zijn bij de politie. Het gaat om drie mannen en een vrouw die lid zijn van de motorclub.

Het wapen werd gevonden door kinderen. De ouders hebben de vondst gemeld bij de politie, die het 'om tactische redenen' geheim hield. Onderzoek heeft aangetoond dat het wapen waarschijnlijk niet is gebruikt.

De van oorsprong Nederlandse motorclub heeft inmiddels dertien chapters in Duitsland. Afgelopen zomer is een chapter geopend in Düsseldorf.

Satudarah zit in een territoriumstrijd verwikkeld met de Hells Angels. Belangrijkste inzet is de stad Duisburg, niet ver van Düsseldorf. Daar opende Satudarah haar eerste Duitse chapter. De voormalige leiding van die afdeling zit gevangen vanwege wapenbezit en drugshandel.

Het is niet voor het eerst dat machinegeweren in verband worden gebracht met Satudarah. Zo werd eerder dit jaar een auto van de weg geplukt die een kalasjnikov van Nederland naar het chapter in Duisburg smokkelde. Dezelfde avond werd een inval gedaan bij een café in Tilburg waar Satudarah vaak samenkomt. Ook daar werden vuurwapens gevonden, die volgens de politie naar Duisburg moesten.