Machinegeweren met de post naar Nederland

De 35 machinegeweren die in december door de politie werden gevonden bij twee mannen uit Oss en een Pool, zijn per pakketpost naar Nederland verzonden. De zending zou niet uniek zijn: een of twee keer per maand komt een dergelijk pakketje naar Nederland, blijkt uit documenten van Europol die Omroep Brabant heeft ingezien.

Het pakket dat in december werd ontdekt, kwam uit de Slowaakse stad Bratislava. De wapens werden in een metalen kist verstuurd, die leek op een sokkel voor een standbeeld. In de kist zaten onderdelen voor 35 Scorpion machinegeweren.

Metalen kist

De politie wist het pakket te onderscheppen in het verdeelcentrum in Eindhoven na een tip. Er werd een zender in de lading gedaan, waarna het pakket gevolgd kon worden. Het werd bezorgd in Berghem, waarna de drie mannen die later werden opgepakt er mee richting Nistelrode reden. De politie zette de mannen onderweg aan de kant.

Volgens de advocaat van een van de mannen wist zijn cliënt niet dat er wapens in de kist zaten. ‘Het pakket was ongeopend en was erg zwaar, mijn cliënt heeft geholpen. Het was voor hem een complete verrassing toen de inhoud bekend werd’, aldus Louis de Leon.

Kogels gevonden

Volgens de advocaat moest zijn cliënt en de twee andere verdachten het pakket overdragen op een parkeerplaats van een supermarkt in Nistelrode. De politie had de drie mannen daarvoor al opgepakt. Een gemiste kans, volgens De Leon. ‘Ze hadden makkelijk kunnen zien voor wie het pakket bestemd was.’

De cliënt, een man uit Oss, is militair en werkt op de vliegbasis in Volkel. Bij hem thuis zijn ook kogels gevonden; volgens De Leon heeft die vondst niets met de wapens in het postpakket te maken, maar met zijn werk. ‘Hij heeft bij thuiskomst na een missie zijn kleren uitgedaan en opgeborgen. Daarna is er nooit meer naar gekeken.’

Brandpunt Reporter besteedt zondag ook aandacht aan de handel in automatische wapens.