Maffia-aanklager krijgt brief met buskruit

Een prominente aanklager die strijdt tegen de maffia in Italië heeft een enveloppe met daarin een dreigbrief en buskruit gehad. ‘Als je niet stopt, ligt er tweehonderd kilo voor je klaar’, stond er in de brief te lezen. Giuseppe Lombardo doet onderzoek naar de machtigste clans van de ‘Ndrangheta en probeert de banden tussen criminele families en instituties, politiek en het bedrijfsleven bloot te leggen.

De ‘Ndrangheta is volgens de politie een van de machtigste maffiaclans. De organisatie verdient miljoenen met de handel in cocaïne in het noorden van Italië en andere Europese landen.

Het is niet de eerste keer dat de aanklager wordt bedreigd. In oktober 2011 werd er een foto van een bom op zijn auto geplakt. Een paar maanden daarvoor werd een pakket onderschept met daarin een kogel van een Kalashnikov. En ook in 2010 kreeg hij twee kogelbrieven.

Lombardo heeft laten weten dat hij, net als na de vorige bedreigingen, niet stopt met zijn werk. Het buskruit in de enveloppe was niet gevaarlijk om dat er geen ontstekingsmechanisme was waardoor het tot ontploffing kon komen.