‘Maffia controleert drugshandel vanuit België’

De Italiaanse maffia controleert de Europese drugshandel vanuit de Belgisch provincie Limburg. Dat zegt de procureur van Limburg, Guido Vermeiren in een kerstuitzending. De maffia opereert vanuit Limburg, via de havens van Antwerpen en Rotterdam, aldus Vermeiren. 

De procureur zegt het als volgt: ‘U zal ze niet onmiddellijk zien. Wat men van hieruit (Belgisch Limburg – redactie Crimesite) doet, is de grote drugstransporten organiseren, onder meer over heel Europa. Als er in Antwerpen in de haven cocaïne binnenkomt, dan is een deel daarvan alleszins besteld door Limburgse bendes. Er zijn problemen in Antwerpen, maar eigenlijk zit de organisatie vaak hier.’

Familiale banden

Vermeiren gaat verder: ‘Ik denk dat er voor een stuk historische redenen voor zijn. Dat er familiale banden zijn die nog een rol spelen, en dan spreek ik over internationale connecties met de Italiaanse maffiastructuren. Maar ik denk ook dat er een verklaring te vinden is in het feit dat men dit niet tijdig heeft aangepakt.’

Volgens de procureur is er inmiddels een samenwerking op gang gekomen tussen de Belgische en Italiaanse autoriteiten om de drugshandel tegen te gaan.

De Italiaanse maffia is ook in Nederland actief. In september van dit jaar werd bekend dat de Nederlandse politie een team heeft opgetuigd dat zich volledig richt op de Italiaanse maffia. Medio oktober werd maffialid Saverio Tucci dood in zijn auto in Amsterdam-Zuid gevonden. Hij zou zijn geliquideerd.