Maffia-killer gepakt in Lelystad

‘Een meervoudig moordenaar van de Zuid-Italiaanse maffia is gisteren opgepakt bij de rechtbank in Lelystad. De 58-jarige Franco S. moest daar voor de bestuursrechter verschijnen en is meteen aangehouden. Hij was in Italië tot levenslang veroordeeld, maar kon in Nederland een zorgeloos leven leiden omdat hij jarenlang met rust werd gelaten.’ Dat schrijven Cecile Landman en Koen Voskuil in het AD.

‘Superman werd Franco S. (58) genoemd, in kringen van de Zuid-Italiaanse maffiatak Sacra Corona Unita. Hij staat bekend om zijn extreme wreedheid. De gisteren in Lelystad opgepakte maffioso is in 2001 in Italië veroordeeld tot levenslang, vanwege twee moorden, wapenhandel, drugshandel, bezit van explosieven, afpersing en bedreiging.

Terwijl zijn proces in Italië liep, zat S. vast in Nederland. Het gerechtshof in Lecce ging er in 2001 vanuit dat S. na een uitleveringsverzoek zou worden overgebracht naar Italië. Dat gebeurde ruim tien jaar lang niet, want S. kwam hier op vrije voeten.
Franco S. waande zich in de Hollandse polder zo onbedreigd dat hij openlijk foto’s van zijn leven plaatste op zijn Facebook-pagina: de maffiakiller zonnebadend op een dakterras, op de achtersteven van een peperduur jacht van botenbouwer Wim van der Valk en poserend voor pizzeria Volante in Emmeloord. Hij woonde ondertussen in Almere, waar ook andere familieleden van hem staan ingeschreven.

Mede-eigenaresse Miny van pizzeria Volante uit Emmeloord: ‘Ik heb gehoord dat hij is opgepakt. Hij is een vriend van mijn man Piero, van heel vroeger. Ze zaten samen op de lagere school. We hebben hem geholpen waar we konden. We wisten dat hij niet naar Italië terug kon, maar daar weet ik bijna niets van. En ik praat er liever niet over.’

Een zaak bij de bestuursrechter in Lelystad deed hem gisteren de das om. S. moest zich verantwoorden wegens sociale fraude. Zijn uitkering was eerder al ingetrokken, zijn ID-kaart verlopen. Omdat de maffioso uit de Zuid-Italiaanse streek Puglia in het opsporingsregister vermeld stond, ging een belletje rinkelen bij de politie, die hem gisteren bij de rechtbank arresteerde.

In Italië was echter al veel eerder bekend dat S. zich in Nederland ophield. In september vorig jaar beklaagde onderzoeksrechter Cataldo Motta zich bij deze krant dat Nederland de maffiakiller maar niet wilde oppakken, ondanks eerdere verzoeken daartoe. Ook door Motta werd de Facebookpagina van S. met argusogen gevolgd.

In de Italiaanse processtukken werd S. in 2001 al beschreven als ‘moeilijk te vinden. Hij bewoog zich snel en wantrouwig, gehuld in een kogelwerende jas.’

Het is niet de eerste keer dat de maffioso zijn toevlucht zocht in Nederland. Eind jaren negentig hield hij zich schuil in Amsterdam. Volgens andere maffiosi die spijtoptant zijn geworden, heeft S. zelfs een moord gepleegd in Amsterdam. In het boek ‘De Italiaanse Maffia in Nederland’ uit 2010 wordt hij gelinkt aan de moord op Gerol Rahimbaks, die in 1997 in het Westelijk Havengebied is gevonden. Rahimbaks was bedrijfsleider van een coffeeshop aan de Amstelveenseweg.

S. komt ook voor in het Italiaanse onderzoek ‘Tulipani’ (tulpen), waarin ons land een rol speelt. De Italiaan was in de jaren negentig betrokken bij de import van hasj uit Albanië, dat werd geruild voor cocaïne. De coke werd ondermeer betrokken van de Koerdische beweging PKK uit Turkije.

Eind jaren tachtig kwam Franco S. terecht in een grote vete in de ‘hak van de laars’ in Italië. Het was een wilde periode van de Sacra Corona Unità, waarbij clans elkaar van binnenuit bestreden. Franco S. is ondermeer veroordeeld vanwege de moord op maffioso Ivo de Tommasi. Zijn zoon Romualdo werd in 1996 neergeschoten bij een wraakactie.

De gewelddadige maffiatak Sacra Corona Unita is in 1983 opgericht in de gevangenis van Bari. Andere leden zijn in Nederland opgepakt vanwege de zogeheten ‘A12-moorden‘ in 2002.

Volgens een politiewoordvoerder uit Lelystad wordt S. mogelijk vandaag al op het vliegtuig gezet richting Italië, waar hem een levenslange gevangenisstraf wacht.’