Maffia-killer wil in vrijheid sterven

De veroordeelde maffiabaas Salvatore “Totò” Riina (86) is ernstig ziek en wil buiten de gevangenis sterven. In Italië is hierover een discussie ontstaan nadat zijn advocaten hierover een verzoek hadden gedaan.

Honderd moorden

Het Italiaanse hooggerechtshof vindt nu dat iedereen in principe in aanmerking moet komen voor gratie in geval van aanstaande dood, ook Riina. Maar Totò Riina is wel een apart geval. Hij was met zijn Corleonesi verantwoordelijk voor het liquideren van een reeks aan personen, onder wie journalisten, politici en antimaffia-aanklagers Giovanni Falcone en Paolo Borsellino.

Riina zit sinds 1993 binnen. In zijn vonnis tot levenslange celstraf figureren meer dan honderd moorden. Hij pleegde eigenhandig zijn eerste moord, om toe te kunnen treden tot zijn Siciliaanse clan, op zijn negentiende. Hij is overigens ook momenteel nog verdachte in een nieuw lopend proces.

Bedreigd

Het Hooggerechtshof heeft nu de rechtbank in Bologna opdracht gegeven te onderzoeken in hoeverre Riina nog gevaarlijk te achten is, en of hij misschien onder toezicht thuis of in een ziekenhuis zou kunnen verblijven. Enige jaren geleden heeft hij nog twee officieren van justitie met de dood bedreigd. Een van hen moesten ze volgens Riina: ‘laten sterven als een tonijn’.

Totale isolatie

Riina’s oude vriend en opvolger Bernardo Provenzano, die elf maanden geleden overleed, raakte in de gevangenis in coma en overleed in een gevangenisziekenhuis.

Riina leidt aan gecompliceerde levercirrose en heeft tumoren in zijn nieren. Daarnaast zou hij lijden aan hart- en vaatproblematiek. Hij wordt regelmatig behandeld in het ziekenhuis van de extra beveiligde gevangenis van Parma. Zo niet dan verblijft hij in totale isolatie.

Zie ook:

Toto Riina ‘verbreekt omerta’ in gevangenis