‘Maffia liet Pantani afstappen in Giro’

De Napolitaanse maffia heeft waarschijnlijk wielrenner Marco Pantani laten afstappen in de Ronde van Italië in 1999. Twee dagen voor het einde van de ronde stopte de wielrenner, terwijl hij opdat moment ruim leidde in het algemeen klassement. Maar een aantal maffiosi hadden heel veel geld ingezet op de rivalen van Pantani.

Pantani stapte officieel af vanwege een te hoge hematocrietwaarde in het bloed, wat grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar dat zou een smoes zijn: Pantani moest afstappen van de maffia. Dat blijkt uit afgeluisterde gesprekken van maffiosi, schrijft de Italiaanse krant Gazetta dello Sport.

‘Zet al je geld in op de rivalen’

In de biografie van Renato Vallanzasca, een prominent lid van de Camorra, wordt in 2009 al geschreven dat Pantani vanwege de maffia was afgestapt. Vallanzasca zegt daarover:

‘Een lid van de Camorra adviseerde me vanaf het begin af aan al om al mijn geld te zetten op de overwinning van de rivalen van Pantani. Ik ging daar tegenin, maar toen zei hij: “Ik weet niet hoe, maar Pantani gaat Milaan [waar de laatste etappe wordt gereden, CS] niet halen. Geloof me, je kunt geld van me lenen, als je verliest hoef je niets terug te betalen.’

‘Natuurlijk is het waar’

De Italiaanse politie besluit naar aanleiding van deze uitspraak een onderzoek te starten. Vallanzasca wordt meerdere keren verhoord. In de verhoren noemt hij een aantal namen. De politie zoekt de door Vallanzasca aangewezen personen op. Tevergeefs, ze willen niets kwijt.

Maar in heimelijk afgeluisterde gesprekken wordt wel over de zaak gesproken. Eén van de verdachten zegt:

‘Natuurlijk is het verhaal van Vallanzasca waar. Ik dacht dat het een eervolle man was, maar het is een stuk stront. Hij praat met de politie.’

Artsen ondervraagd

Hij stelt dat Pantani moest worden gestopt, dat dat op een ‘geweldloze manier’ is gebeurd. Het is niet duidelijk hoe de maffia voor elkaar heeft gekregen dat Pantani afstapte.

De politie heeft inmiddels de artsen verhoord die het bloed van Pantani onderzochten. Mogelijk is een truc gebruikt om de waarden kunstmatig te verhogen. Pantani zelf kan geen vragen meer beantwoorden: hij overleed in 2004 aan een hartstilstand.