Maffia smokkelt coke in asfaltpoeder

De Canadese politie heeft een criminele groepering opgerold die cocaïne smokkelde door het te vermengen met asfaltpoeder. De groep is verbonden met een Canadese aftakking van de Amerikaanse maffia. In totaal zijn vijftien personen opgepakt. Een van hen zou een chemicus zijn die de drugs van het asfaltpoeder kon scheiden als het eenmaal de grens over was.

Volgens de politie moeten er professionals aan te pas komen om de cocaïne daadwerkelijk van het asfaltpoeder te kunnen scheiden: het is een technisch ingewikkelde klus. Er zou het afgelopen jaar zeker 70 kilo cocaïne zijn gesmokkeld op deze manier.

Liquidatie en drugshandel

Veel van de verdachten zijn goede bekenden van de politie. Drie van hen zaten al vast. De 30-jarige Steven Fracas zit in de gevangenis in afwachting van zijn proces rond de moord op maffiabaas Salvatore Montagna, die in november 2011 werd doodgeschoten in Montreal. Stéphane Parent (47) is veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij drugs en illegale tabak zou hebben gehandeld. Ook Artur Klodowski zit vast in een andere drugszaak.

Vijf van de verdachten werden in juni al gearresteerd. Onder hen de twee vermeende leiders van cellen die de politie in juni oprolde. De twee kwamen in juli vrij nadat er 5 miljoen dollar borg was betaald. Enkele andere mannen zouden nauwe banden hebben met verschillende maffiaclans.

Naar twee mannen wordt gezocht

De mannen zijn inmiddels via een videoverbinding voorgeleid. Ze kunnen verschillende aanklachten verwachten. Het gaat onder meer om verboden drugsbezit, drugshandel en het vormen van een criminele organisatie. De politie is nog naar twee mannen op zoek.