Maffiabaas gepakt op Bali

De Italiaanse politie heeft een topman van de Siciliaanse maffia aangehouden. Het gaat om Antonio Messicati Vitale (40), die wordt verdacht van onder meer moord en illegale wapenhandel. Hij zat eerder al tien jaar vast voor banden met de maffia. Vitale wordt ervan verdacht de leiding te hebben over de Siciliaanse maffiaclan Villabate.

Messicati Vitale is opgepakt tijdens een gezamelijke operatie tussen de Italiaanse en Indonesische autoriteiten. Hij zou de afgelopen zes maanden in een luxe resort in Bali hebben gewoond.

De maffioos wordt gezien als een van de belangrijkste maffiabazen van Italië die nog niet was gepakt. De politie wist hem op te sporen door de telefoons van zijn familie af te tappen en hen te volgen tot in Bali.

Messicati Vitale is de zoon van Pietro Messicati Vitale, die in 1988 werd vermoord toen hij op een scooter naar zijn vakantiehuis reed. De vader was enkele jaren daarvoor opgepakt op een bijeenkomst van maffiabazen, waarbij naast Messicati Vitale ook acht andere maffiabazen werden opgepakt. De politieman die verantwoordelijk was voor de arrestaties, Beppe Montana, werd enkele dagen daarna vermoord.

In de afgelopen jaren werden de broers van Antonio Messicati Vitale opgepakt. De grond werd hem daarom te heet onder de voeten, waarop hij naar Bali verhuisde. Hij vierde daar zijn veertigste verjaardag, hij liet een orkest liedjes van de film Godfather spelen.

Messicati Vitale zit vast in Indonesië maar wordt waarschijnlijk berecht in Italië. Zijn uitlevering zal langer dan gebruikelijk duren omdat Italië geen uitleveringsverdrag met Indonesië heeft.