Mob-boss schuldig bevonden

James "Whitey" Bulger (83), die 16 jaar lang uit handen van de FBI wist te blijven, is door een jury schuldig bevonden aan het leiden van een criminele organisatie. De jury in Boston vond dat 31 van de 32 'racketeering counts' zijn bewezen. Het gaat onder meer om opdracht geven voor moorden, eigenhandig plegen van een moord en afpersingen. Video na de break. 

Levenslang

Bulger was in de jaren zeventig en tachtig in Boston de voorman van de zogeheten Winter Hill Gang. Hij werd in 2011 opgepakt door de FBI in Santa Monica, Californië, waar hij in alle rust met zijn vrouw een teruggetrokken leven leidde. De rechter moet nu binnenkort bepalen welke straf hem zal worden opgelegd. Naar verwachting zal hij de rest van zijn leven in gevangenschap moeten doorbrengen.

Tranen

De officier van justitie zei dat 'Whitey' Bulger twee vrouwen wurgde en twee mannen doodschoot maar de jury achtte slechts één van deze moorden bewezen. Hij is wel schuldig aan het geven van een liquidatieopdracht aan een FBI-informant die stierf in een regen van kogels in een auto. Michael Donahue bestuurde die auto en kwam ook om het leven. Volgens de FBI was dit slachtoffer volstrekt onschuldig en onbetrokken. Nabestaanden van Donahue omarmden elkaar na de uitspraak in tranen. Een emotionele vrouw werd weggeleid terwijl ze schreeuwde: 'Rat-a-tat-tat, Whitey!' en het geluid van een machinegeweer imiteerde.

Informant

Toen Bulger voortvluchtig was lekte uit dat Bulger jarenlang zelf als informant voor de FBI was opgetreden. Dat riep vragen op over de diepe vervlechting van georganiseerde misdaad en de FBI. FBI agent John Connolly is in 2008 veroordeeld voor second-degree murder, mede op basis van zijn relatie met Bulger. Deze zelfde Connolly heeft Bulger als informant gerecruteerd. Tijdens het proces heeft Bulger op heftige manier ontkend ooit FBI-informant te zijn geweest. De officier van justitie noemde die ontkenning 'belachelijk'.

Elf moorden

Na vier en halve dag te hebben beraadslaagd zei de jury dat Bulger betrokken was in totaal elf moorden. De jury vond het verder bewezen dat Bulger drug dealers, bookmakers en legale zakenlieden afperste waarbij hij vele miljoenen dollars maakte. Hij bedreigde en intimideerde ook familieleden van zijn slachtoffers. 

Bulger liet geen reactie zien na het vonnis. Zijn advocaten hebben gesteld dat de drie cruciale getuigen leugenaars zijn die daartoe zijn gebracht omdat hen strafvermindering is toegezegd. De advocaten spraken van 'corruptie' bij de FBI en justitie.

{youtube}LND2v6-JMhs{/youtube}

Bulger was tijdens zijn vlucht op verschillende locaties gezien terwijl hij al die jaren op de most wanted list stond. Hij was onder meer in in Long Island, New York, Louisiana en Londen, in 2002. Toevallig of niet werd hij aangehouden daags voordat de FBI een nieuwe publiciteitscampagne wilde starten.

{youtube}j-WYJ60Wt9c{/youtube}