Maffiabaas wilde eigen dochter laten liquideren

Maffioso Giuseppe “Pino” Scaduto (foto), leider van de Bagheria-clan, heeft geprobeerd de liquidatie van zijn eigen dochter te organiseren. Scaduto wilde haar laten vermoorden, omdat de vrouw een relatie had met een politieagent. De zoon van Scaduto kreeg van zijn vader de opdracht, maar hij weigerde. 

Volgens de Godfather was zijn dochter verblind door liefde een politie-informant geworden en was ze verantwoordelijk voor de arrestatie van haar vader. Die probeerde vervolgens van achter de tralies de moord op zijn dochter te orkestreren. In correspondentie die de politie in zijn cel vond sprak Scaduto van ‘een geschenk’ voor zijn dochter.

‘Ik doe het niet’

Nadat Scaduto weer was vrijgekomen beval hij zijn zoon om de liquidatie uit te voeren. Die weigerde zo vernam de politie in een afgeluisterd gesprek: ‘Ik doe het niet’, zei Scaduto junior. ‘Als je wilt dat het gebeurt, dan moet je het zelf doen. Waarom zou ik me met dit probleem bemoeien? Ik ben 30 jaar.’ Overigens wordt Scaduto junior wel verdacht van een andere liquidatie. Ook anderen weigerden de opdracht uit te voeren, omdat ze het als een familie-aangelegenheid beschouwden.

Geen mannen van eer

Uiteindelijk werd Scaduto met een aantal andere leden van de Bagheria-clan, die vooral in en rond Palermo op Sicilië actief is,  gearresteerd. Hij werd ook aangehouden op verdenking van onder andere een moordaanslag. De minister van buitenlandse zaken verklaarde gisteren tegen de Italiaanse pers: ‘De maffia claimt dat zij mannen van eer zijn, maar waar is de eer als je je eigen dochter wilt laten vermoorden?’