Coke in R’dam: maffianetwerk VS en Italië opgerold

De Italiaanse en Amerikaanse politie heeft een netwerk opgerold dat cocaïne smokkelde tussen Centraal-Amerika, de Verenigde Staten en Europa. De rechercheurs denken dat het netwerk ook achter de smokkel van de ruim 3 ton coke zit die vorig jaar werd onderschept in Nederland en Spanje.

De cocaïne werd onder meer in november in een lading cassave gevonden. Het ging om de een na grootste onderschepping in de haven van Rotterdam ooit.

Onder meer vanwege deze vondst zijn dertien Italianen aangehouden, onder wie een naar de Verenigde Staten geëmigreerde restauranthouder. Hij zou in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië zijn geboren, waar de machtige maffiaclan ‘Ndrangheta is gevestigd. In Italië zijn meerdere leden van de ‘Ndrangheta opgepakt.

Maffiafamilies in New York

De restauranthouder werd gezien als brug tussen Italiaanse maffiaclans en de Amerikaanse maffia. Als dekmantel werd er een pizzeria in de wijk Queens in New York opgezet. Vanuit daar werden contacten onderhouden met onder meer de Genovese-familie en de Gambino-clan, die allebei tot de vijf grote maffiafamilies in New York behoren.

Vrouw en zoon aangehouden

De 58-jarige restauranthouder werd in maart aangehouden met zijn vrouw (54) en zoon (34). In het restaurant werden meer dan 100.000 dollar aan contanten, zes pistolen en een jachtgeweer gevonden.

Het netwerk wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de smokkel van 55 kilo coke die in schepen werd gevonden in de Amerikaanse steden Philadelphia en Wilmington. Deze drugs was verstopt tussen de cassave, net als bij de drie ton coke die in Nederland en Spanje is onderschept. De drugs zou uit Costa Rica zijn geïmporteerd.