Maffioso en FBI-informant Henry Hill overleden

De Amerikaanse crimineel Henry Hill is dinsdag overleden in het ziekenhuis. Hij maakte jarenlang onderdeel uit van de Lucchesefamilie, een van de vijf grote organisaties in New York. In 1980 werd hij opgepakt, waarna hij FBI-informant werd. Zijn verhaal werd opgeschreven in een boek en verfilmd in ‘Goodfellas’.

Hill werd vorig jaar geopereerd aan zijn hart. Hij is overleden aan de complicaties van deze operatie.

Hill kwam in 1955 als 11-jarige jongen bij de maffia, toen hij op straat op zoek was naar werk. Hij raakte al snel verslaafd aan de glamour van het maffiabestaan. ‘Ik had tassen met juwelen in de keuken staan. Ik had een suikerpot vol coke naast mijn bed. Alles wat ik wilde, was een telefoontje bij me vandaan’, zegt Hill in Goodfellas.

Op zijn zestiende werd hij voor het eerst gearresteerd voor het stelen van een creditcard. Zijn “collega’s” waren van hem onder de indruk omdat hij weigerde tegen hen te getuigen.

In 1978 had Hill een belangrijke rol in het beroven van een kluis van luchtvaartmaatschappij Lufthansa, waar meer dan 5,8 miljoen dollar in contanten mee werd gestolen. Veel van de mannen die bij de overval betrokken waren, werden doodgeschoten. Dat maakte Hill erg zenuwachtig: hij zou zomaar de volgende kunnen zijn.

In 1980 wordt hij opgepakt voor handel in cocaïne. Hij besloot dat hij geen andere keuze had dan informant worden en sloot een akkoord met het Ministerie van Justitie.

Dat bleek een vruchtbare samenwerking: ondanks dat Hill niet tot de top van de maffia behoorde, wist hij van alles. Dankzij zijn getuigenissen verdwenen tientallen verdachten achter de tralies, voornamelijk voor de beroving op Lufthansa. ‘Ik wist dat ik geliquideerd zou worden, dus het was zij of ik’, zei Hill tegen the Telegraph in 2010. ‘Het heeft lang geduurd voordat ik mezelf heb vergeven, maar ik heb veel levens gered door verschrikkelijke mensen achter de tralies te krijgen.’

Hill en zijn vrouw doken vervolgens jarenlang onder, uit angst voor vergelding. In de vroege jaren 90 werden ze opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. Later nam de vrees voor wraak af, omdat veel criminelen die hij had verlinkt overleden. Hij had zijn drank- en drugsgebruik niet in de hand en werd daar verschillende keren voor opgepakt.

Henry Hill werd 69 jaar oud.

De trailer van Goodfellas.

{youtube}qo5jJpHtI1Y{/youtube}