Makelaardij tegen zware criminelen

Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), de recherche van het korps Amsterdam-Amstelland en Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) gaan samenwerken om te voorkomen dat bij de politie bekende criminelen gemakkelijk een woning in de vrije sector kunnen huren. Dat schrijft Het Parool. Maandag gaan die partijen een convenant tekenen op grond waarvan makelaars en andere woningbemiddelaars kunnen controleren of een klant tot de georganiseerde misdaad behoort.

Een dergelijke controle is er nu niet en dat betekent dat het gemakkelijk is om een woning te huren voor iedereen, als er maar wordt betaald. Dat geeft de gelegenheid om safe houses en onderduikadressen aan te houden, hetgeen ook voor buitenlanders interessant kan zijn. De laatste jaren bleken met name Italianen, Ieren en Britten in Amsterdam te bivakkeren voor langere tijd, maar in de stad verblijven ook veel Colombianen die zich met drugshandel bezighouden.

Via de MVA kan een makelaar de recherche om informatie over een klant vragen. Dan zal vervolgens de recherche binnen drie dagen positief of negatief advies. Makelaars zullen hun klanten voortaan wel schriftelijk om toestemming moeten vragen hun gegevens aan de GBA en eventueel aan de recherche door te spelen. Daarmee zullen een aantal mensen worden afgeschrokken, verwacht de MVA.

De Amsterdamse recherche houdt een systeem bij waarin mensen staan geregistreerd als Amsterdamse Beroepscrimineel (ABC’er). Daarin staan personen die meermalen zijn veroordeeld voor het plegen van zware delicten en van misdaad hun beroep hebben gemaakt. De recherche zal ongetwijfeld dit register gebruiken. 

Het is geen pretje om op de ABC-lijst te staan, want ook wie langere tijd niet is veroordeeld blijft extra aandacht van de politie ondervinden, bijvoorbeeld bij verkeerscontroles. 

Overigens zal dit systeem makelaars of handelaren die zelf zwaar crimineel zijn, zoals wijlen Wim Endstra, natuurlijk niets in de weg leggen. Endstra verschafte aan een reeks criminelen appartementen, met name in Amsterdam-Zuid.