“Making a murderer-verdachte” blijft in cel

Eén van de verdachten in de zaak die de Netflix-serie Making a Murderer behandelt blijft in de cel. Het gerechtshof in Chicago besloot vrijdag met een nipte meerderheid (4:3) dat de toen 16-jarige Dassey in 2007 een vrijwillige en geldige bekentenis heeft afgelegd.

In stand

Volgens de Associated Press houdt het hof daarmee de levenslange gevangenisstraf voor Dassey in stand. Dassey is samen met zijn oom Steve Avery veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van fotografe Teresa Halbach in 2005.

Verstandelijke beperking

In 2016 stelde een rechter dat Dassey onmiddellijk vrijgelaten zou moeten worden omdat de rechercheurs hem als minderjarige en met zijn verstandelijke beperking toch behandelden als een volwassene. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in beroep. In juni besloot een kamer van drie leden van gerechtshof dat die uitspraak in stand kon blijven. De Staat vroeg toen om een revisie van de gehele 7th Circuit Court of Appeals. In een zeldzaam besluit oordeelde het hof de Staat ontvankelijk en ging ertoe over de zaak nogmaals te bekijken, wat leidde tot een 4 tegen 3 beslissing. Eén rechter spreekt van een ‘rechterlijke dwaling’.

Hooggerechtshof

De verdediging van Dassey gaat nu de zaak voorleggen aan het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ze hebben daar vertrouwen in omdat dit Hof in jurisprudentie eerder bepaalde dat sommige ondervragingstactieken die wel bij volwassenen mogen worden toegepast niet zijn toegestaan bij minderjarigen en mensen met een geestelijke beperking. Dan is volgens die jurisprudentie namelijk sprake van ongeoorloofde dwang.

In oktober besloot een rechtbank de zaak van Steven Avery niet te herzien.