Man (29) aangehouden om voorbereiding moord en reeks aanslagen

Man (29) aangehouden om voorbereiding moord en reeks aanslagen

De politie heeft vrijdag een 29-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een moord in Rotterdam in 2020 en een poging tot moord in Amsterdam. Daarnaast wordt hij verdacht van een bedrijfsoverval en aanslagen op verschillende panden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het gaat om voorbereidingshandelingen voor de moord op een 39-jarige man uit Rotterdam in de periode mei tot juni 2020 in Rotterdam. De moord werd uiteindelijk niet uitgevoerd.

Aanslagen

Ook wordt de man verdacht van aanslagen op reisbureau Royal Tours in Den Haag, op 15 juni en 10 juli 2020, de beschieting van (voormalig) club Mad Fox in Amsterdam, op 29 juli 2020, de beschieting van een woning in Eindhoven, op 2 september 2020, een gewapende overval op een T-Mobile belwinkel in Beverwijk, op 11 oktober 2020, en de beschieting van restaurant Little India in Amsterdam, op 13 november 2020.

Kroongetuigedeal

Het Openbaar Ministerie maakte op 11 juni bekend een kroongetuigedeal te hebben gesloten met een Amsterdammer die verklaringen heeft afgelegd over meerdere moorden in Amsterdam en Rotterdam. De man is veroordeeld voor het medeplegen van de moord op Serdar Ay in 2020.

Peilbaken

De kroongetuige is de 29-jarige Dominique “Do” K.. Hij heeft verklaringen afgelegd in ruil voor strafvermindering. Hij had al in het onderzoek naar de moord op Ay bekend een peilbaken onder een auto te hebben geplakt. Deze auto was van het echte doelwit. De moord op Ay was een vergissing, hij had de auto even geleend.

Het OM stelt dat K. belangrijke informatie verstrekt over zowel zijn eigen rol als die van opdrachtgevers en uitvoerders. Of de arrestatie van vandaag voortvloeit uit de verklaringen van de kroongetuige, zegt het OM niet.

Vijftien jaar cel

In mei 2022 is K. door de rechtbank in Amsterdam tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de betrokkenheid bij de moord op Serdar Ay in oktober 2020 in Amsterdam en een gewapende overval een maand later op een belwinkel in Alphen aan den Rijn. Die zaken lopen nu in hoger beroep.

De politie en het OM zeggen meer aanhoudingen niet uit te sluiten.