Man (42) uit Appingedam opgepakt voor grootschalige drugshandel en bedreiging met explosieven

De politie heeft vrijdagochtend in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee op Schiphol een 42-jarige man uit Appingedam aangehouden op verdenking van grootschalige drugshandel en bedreiging met explosieven.

Voorarrest verlengd

Bij de bedreigingen die plaatsvonden in Noord-Nederland was volgens de politie sprake van het tot ontploffing brengen van stoffen. De verdachte is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot dat de man veertien dagen langer vast blijft zitten.

Na de aanhouding van de man deed de politie doorzoekingen op locaties in Appingedam, Groningen, Amsterdam en Stadskanaal. Hierbij werd beslag gelegd op contant geld, cryptomunten en waardevolle goederen.

Exclu Messenger

De arrestatie vloeit voort uit het cryptocommunicatieonderzoek 26Lytham. De landelijke eenheid van de politie ontmantelde cryptocommunicatiedienst Exclu Messenger, waarbij data zijn achterhaald en gebruikers van de dienst zijn geïdentificeerd en opgespoord. Ook is onderzoek naar de eigenaren en beheerders van Exclu gedaan.

De politie kon vijf maanden meelezen met het berichtenverkeer van criminelen die van Exclu gebruikmaakten. Dit resulteerde vrijdag tot nu toe al in 79 doorzoekingen en 42 arrestaties in onder meer Nederland, Duitsland en België.

De man uit Appingedam zit vast en wordt verhoord. Hij zit in beperkingen. Dat houdt in dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Zie ook:

Exclu was cryptodienst van “The Penguin” en Xennt