Man aangehouden in cel voor overval Brink’s

De politie heeft de beruchte Belgische crimineel Dogan S. aangehouden in zijn cel in Luxemburg. Hij wordt verdacht van de gewelddadige overval op een depot van het geldtransportbedrijf Brink’s in Best in 2013. Met explosieven wisten de overvallers binnen te dringen. Op hun vlucht schoten ze op de politie. 

Bij de overval in Best zou ongeveer 150.000 euro zijn buitgemaakt.

22 jaar cel

Het AD meldt de aanhouding van 46-jarige Dogan S. De verdachte zit vast in Luxemburg vanwege een overval op een kantoor van het beveiligingsbedrijf 4GS. Hij is daarvoor veroordeeld tot 22 jaar cel. Bij die overval, waarbij opnieuw gebruik werd gemaakt van explosieven, werd geen geld buitgemaakt. Tijdens hun vlucht schoten de 6 overvallers ook weer op de politie.

Plunderen

Dogan S. werd enkele maanden na de overval op het kantoor van 4GS aangehouden. Hij heeft eerder een lange gevangenisstraf uitgezeten voor de gijzeling van een bankdirecteur en zijn gezin in 2004. Het slachtoffer werd gedwongen om de kas van zijn bank in een dorp bij Charleroi te plunderen en af te staan. De buit was ruim 220.000 euro.

Extreem gevaarlijke bende

De strafzaak tegen Dogan S. voor de overval op het depot van Brink’s in Best begint 21 juni voor de rechtbank in Den Bosch. Hij is tot dusver de enige verdachte. Volgens het Openbaar Ministerie maakt S. deel uit van een extreem gevaarlijke bende die niet aarzelt om geweld te gebruiken.

12 miljoen euro

Zo’n vijf jaar geleden werden verschillende vestigingen van Brink’s en 4GS in Nederland overvallen. Bij de overval van een depot van Brink’s in Amsterdam Zuid-Oost in 2012 zou 12 miljoen euro zijn gestolen. Na een reeks van overvallen gaf Brink’s te kennen haar personeel te willen bewapenen. Volgens toenmalige minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zou het personeel van Brink’s beter gescreend moeten worden. Volgens hem hadden sommige medewerkers hulp verleend aan de overvallers.