Man die grensrechter doodschopte verdachte in zaak neergestoken advocate

Yassine D. (22), die in 2013 werd veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, is verdachte in een zaak van september 2017 waarbij een echtscheidingsadvocate werd neergestoken.

De steekpartij vond plaats op klaarlichte dag in het kantoor van de advocate. De vrouw werd in haar gezicht gestoken met een slagaderlijke bloeding en ernstige littekens tot gevolg. De advocate kon na de aanslag niet meer aan het werk. Haar kantoor ging failliet.

Rol

Wat de precieze rol is geweest van Yassine D. is niet duidelijk, zo meldt het AD. Hij is waarschijnlijk niet degene die daadwerkelijk heeft gestoken. Het motief van de aanslag op de advocate is ook nog onduidelijk. Wel lijkt er sprake van een geplande aanval.

Dood geschopt

Richard Nieuwenhuizen was in december 2012 grensrechter bij een wedstrijd tussen Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1. Zijn zoon speelde bij Buitenboys. Na de wedstrijd werd Nieuwenhuizen door spelers van Nieuw Sloten aangevallen. Hij werd ernstig mishandeld en overleed een dag later. De zaak leidde tot grote verontwaardiging.

15 jaar oud

Yassine D. was in 2013 een van de zes spelers die werd veroordeeld. Hij was toen 15 jaar oud. Daarom kon hij maar tot 1 jaar jeugddetentie worden veroordeeld. Zijn vader El Hassan D. was ook betrokken bij de mishandeling en moest van de rechter 6 jaar de cel in. Dat was conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Onvindbaar

Na zijn veroordeling werd Yassine D., inmiddels 22 jaar, verschillende keren veroordeeld voor onder andere diefstal en inbraak. Een andere betrokkene bij de dodelijke mishandeling is Ibrahim C. (22). Ook hij is verder het slechte pad opgegaan. Hij moet Nederland verlaten omdat hij allen een Marokkaans paspoort heeft, maar is onvindbaar, aldus het AD.

Soufian B., ook veroordeeld voor medeplegen doodslag op de grensrechter, mishandelde in jeugdinrichting Eikenstein in Zeist een groepsleider.