Man die scheids aanviel krijgt 7 maanden cel

Wienood M., de man die in april een scheidsrechter zou hebben geslagen en aangevallen met een stanleymes tijdens een voetbalwedstrijd, moet twaalf maanden de cel in, waarvan vijf voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar en bijzondere voorwaarden.

Door @wesleymeijer

Dat vonniste de rechtbank van Den Haag dinsdagmiddag. De uitspraak is conform de eis van justitie. M. werd vrijgesproken voor poging doodslag, maar wel veroordeeld voor poging tot (zware) mishandeling. Er was te weinig bewijs dat M. in de richting van de nek had gestoken, maar wel richting het gezicht van de arbiter.

Onder invloed

M. stond op 16 april te kijken bij de wedstrijd van het zoontje van een vriendin tussen de E-pupillen (8 tot 10 jaar) van Den Hoorn en Haaglandia. Het incident was aan het einde van de wedstrijd. M. liep het veld in en werd na het incident naast het veld overmeesterd, te zien op dit filmpje.

M. was tijdens de wedstrijd onder invloed van alcohol. Hij had de avond ervoor veel sterke drank genomen en verklaarde bij de politie weer te hebben gedronken op de ochtend van de wedstrijd. Dat ontkende hij ter zitting twee weken geleden. Hij beweerde dat hij geen steekbewegingen richting de scheidsrechter had gemaakt, maar het mes alleen gebruikte om mensen van zich af te houden. De scheids zou juist op hem zijn af gekomen. Volgens hem hadden getuigen gelogen. Uiteindelijk gaf M. schoorvoetend toe spijt te hebben.

Verplichte opname

M. moet zich gedurende de proeftijd maximaal een jaar laten opnemen in een instelling waar zijn alcoholverslaving wordt behandeld, onder toezicht van Reclassering. Behandeling van zijn problematiek gaat verder na de verplichte opname. Gedurende de proeftijd is hij ook verplicht zich op vaste tijdstippen te melden bij Reclassering en begeleid te gaan wonen. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke straf van twee weken uitzitten en de benadeelde partij 410 euro schadevergoeding betalen.

M.’s advocaat mevrouw Arslaner vroeg twee weken geleden om ontslag van alle rechtsvervolging, omdat hij onder invloed zou hebben gehandeld. Of zij in hoger beroep gaat, kon ze dinsdagmiddag nog niet zeggen.