Ron Nyqvist belegde bij Endstra (UPDATE)

De man die rond 10.45 in de Bart Poesiatstraat in Amsterdam-Osdorp is doodgeschoten is Ron Nyqvist (46). Er was een ruzie met een vriendin aan vooraf gegaan. Het was waarschijnlijk een wanhoopsdaad van  Nykvist zelf. Deze Bredanaar zat 20 jaar celstraf uit voor het doodschieten van de broers Driesen in 2001 in Breda.

Driesen

Nyqvist was al in de gevangenis de grote man achter de organisatie van de kickboksgala’s van Golden Glory. Hij is geboren in Duitsland maar groeide op in Limburg en West-Brabant. Hij was in de jaren negentig een berucht lid van de zeer gewelddadige “Juliëtbende”, die met grote drugshandelaren uit het Brabantse woonwagenmilieu handelde en geweld toepaste.

Mega Sport

Hij fourneerde geld aan de criminele vastgoedhandelaar Willem Endstra die dat investeerde. Het Bredase sportcentrum Mega Sport was van Endstra maar ook van de tweelingbroers Rob en Eric Driesen en van Ron Nyqvist. Maar hoe de geldstromen precies in elkaar zaten is altijd duister gebleven. De Driesens noemden Nyqvist  hun ‘derde broertje’.

Rendement

Die sportschool was enige tijd een verzamelplaats voor bekenden uit het criminele milieu. Dino Soerel, Dick Vrij en ook Amsterdamse Joegoslaven kwamen er langs. Ook Willem Holleeder en Wim Endstra kwamen er op bezoek. Nyqvist investeerde naar eigen zeggen via Endstra 20 miljoen gulden (9 miljoen euro) in Mega Sport in Breda. Maar het rendement viel zwaar tegen en het ging failliet, net als andere bedrijven van de Driesens. Nyqvist wilde zijn geld terug maar Endstra noch de Driesens wilden hem dat geven

Handgranaat

In 2001 wordt het huis van Nyqvist beschoten. Kort tijd daarna stapt hij met zijn vriendin in een Mercedes die hij van Eric Driesen heeft geleend. Onder de auto ontploft een handgranaat. Nyqvist raakt gewond aan zijn tenen. Onder meer door overmatig cocaïnegebruik wordt hij steeds angstiger en raakt in de ban van het idee dat de Driesens hem iets willen aandoen.

Fietser

Na dagen zonder slaap is hij op 20 mei 2001 op bezoek bij één van de broers en liquideert de twee op koelbloedige wijze in het bijzijn van hun huisgenoten. Nyqvist gaat naar buiten springt achterop bij een fietser en geeft zich aan bij de politie.

Proefverlof

In de zomer van 2013 komt hij niet terug van proefverlof. Kort nadien wordt hij opgepakt in Salzburg, Oostenrijk. Wat precies de toedracht was van de schietpartij in Amsterdam woensdagochtend is onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat hij de hand aan zichzelf heeft geslagen. De vrouw met wie hij was zou in verwarde toestand in het ziekenhuis verblijven.