Man gepakt voor bankpasfraude door stemherkenning

De recherche heeft een 38-jarige Amsterdammer, die twee miljoen buit zou hebben uitgemaakt met bankpasfraude, met hulp van stemherkenning gearresteerd. De man deed zich voor als klant van twee banken en vroeg bankpassen en pincodes aan. Die passen en codes zou hij vervolgens letterlijk uit de brievenbussen van de klanten, voornamelijk bedrijven, hebben gehengeld.

Simkaart verwisseld

Bij de ene bank zou hij de passen hebben geactiveerd door gebruik te maken van een telefoonnummer van de klant. Dit zou hij mogelijk hebben gemaakt door “simswapping”. Dit is het vervangen van een simkaart van een bepaald nummer door een nieuwe simkaart waardoor iemand het nummer kan overnemen. De oorspronkelijke abonnee kan dan geen gebruik meer maken van het nummer.

Verificatie

Wanneer de bank de klant terugbelde ter verificatie van diens identiteit, nam de man de telefoon op en gaf zich uit als de klant, denkt het Openbaar Ministerie.

Bij de andere bank is inbellen met een telefoonnummer van de klant geen onderdeel van de verificatie van de identiteit. Daar werden beveiligingsvragen gesteld bij het activeren van een bankpas. Die zou de verdachte juist hebben beantwoord.

Stem herkend

Met de buitgemaakte bankpassen en bijbehorende pincodes kon de verdachte inloggen op rekeningen bij de banken, dat is computervredebreuk. Daarna kon hij bedragen naar andere rekeningen boeken, ook kon hij geld pinnen.

De beide getroffen banken hebben een aantal gevoerde telefoongesprekken opgenomen, bewaard en aan de politie verstrekt. De stem van de verdachte zou zijn herkend op opgenomen telefoongesprekken.

De Amsterdammer is al op 20 februari van dit jaar aangehouden. Tot vrijdag zat hij in volledige beperkingen en mocht hij alleen contact hebben met zijn advocaat. Hij zit nog vast.