Man krijgt tbs voor vermoorden moeder vanwege ‘glas door eten’

Justitie heeft donderdag tbs met dwangverpleging geëist tegen een man uit Vianen. Hij stak vorig jaar zijn stiefmoeder dood en verwondde zijn vader, nadat een stem in zijn hoofd hem de opdracht daartoe had gegeven.

Door Joost van der Wegen

Glas in eten

De 36-jarige man uit Vianen kwam op zondag 11 september rond het middaguur naar beneden, in de woning waar hij met zijn Afghaanse vader en stiefmoeder woonde. Zowel de vader als de verdachte zelf verklaren dat de verdachte erg kwaad was op zijn stiefmoeder. Hij beschuldigde haar ervan de vorige avond glas door zijn eten te hebben gedaan.

Stem

De verdachte verklaart zelf dat hij die ochtend de opdracht van een stem in zijn hoofd kreeg om zijn stiefmoeder te doden. Nadat hem die ochtend gevraagd wordt zich te gaan scheren, pakt hij boos een mes uit de keuken en loopt hij in de richting van zijn stiefmoeder. De nieuwe vriendin van zijn vader.

Bij een poging om zijn zoon de weg te versperren, loopt de vader diverse steek- en snijwonden op aan onder andere zijn borst en handen. De verdachte steekt zijn stiefmoeder vervolgens drie keer in haar buik en rug. Zij overlijdt korte tijd later.

Gealarmeerde politieagenten weten op aanwijzing van omwonenden de nog schreeuwende zoon van het gezin al snel in de buurt aan te houden.

Afweging

Van de verdachte is volgens het Openbaar Ministerie al langere tijd bekend dat hij ernstige psychiatrische problemen heeft, waaronder schizofrenie. Deskundigen verklaren na onderzoek dat de man tijdens het plegen van het misdrijf niet in staat was om een reële afweging te maken: ‘Zijn denken, voelen en handelen werd volledig aangestuurd door hallucinaties en paranoïde wanen’.

Beschermd

Het OM beschouwt de verdachte als geheel ontoerekeningsvatbaar en eist daarom geen straf. Tegelijkertijd vindt ze het belangrijk dat, met het oog op de hoog ingeschatte kans op herhaling, de maatschappij wordt beschermt tegen de verdachte. ‘De geëiste behandeling binnen een gesloten tbs-setting voor onbeperkte duur biedt die bescherming’, meldt justitie donderdag in een bericht.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.